Ето как да разговаряте с детето, ако искате да ви чува!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Наследникът ви е на година и половина, вече ви се струва, че сте си родили голям непослушко


Но помислете си дали разбира какво искате от него. Много е възможно да не обяснявате достатъчно търпеливо и точно. Постарайте се в четири стъпки да промените своето отношение към възпитанието.

• Формулирайте просто и ясно своите искания. Много майки казват „Колко пъти да ти повтарям“. Ами колкото пъти е нужно, за да ви разбере, при това спокойно. Без словесни гатанки и противоречия, конкретно и последователно.

Ако синът или дъщеря ви е на година и половина и вие кажете „Приготви се за разходка“ или „Сядай да ядеш“, вероятно няма да изпълни нареждането. Причината е, че с една реплика искате поредица от действия. За възрастния те се подразбират, но за детето са объркващи. Посочете едно по едно всяко действие с малки паузи. Например: „Ела при мен“ – почакайте да дойде. „Седни на столчето“ и почакайте. „Да сложим лигавчето“ – сложете го. „Вземи лъжичката с тази ръка“ – пауза. „Вземи хляба с другата ръка. Сега яж супата с лъжичката“.

• Старайте се да не говорите в отрицателна форма.

Човешкото подсъзнание е така устроено, че не приема отрицателни съждения

Замислете се колко пъти сте казвали на детето „Не пипай, не скачай, не тичай“ и ви е послушало. Освен ако не е наплашено, в повечето случаи е вършило забраненото. Според психолозите в ранна възраст то просто не чува частицата „не“. Възприема забраната като упътване за действие. Затова говорете с положителни изречения – вместо „не бягай“, кажете „спри“ или „ела при мен“.

• Бъдете постоянни. Ако днес забранявате нещо, трябва да правите същото утре, вдругиден, винаги. Но ако вчера сте били в добро настроение и всичко сте разрешавали, а днес сте в лошо и позволеното е забранено, обърквате детето.

• Сведете до минимум забраните, ако искате синът или дъщеря ви да чува и изпълнява вашето „Не може“. Нека те са свързани главно с безопасността- не би вада пипа ножа, да речем. Тези забрани не трябва да се нарушават по никакъв повод. Всеки път, когато се опита да ги наруши, реагирайте спокойно, но непреклонно с „Не може“. След това отвлечете вниманието му и го насочете към нещо друго, безопасно и интересно. Всичко останало обяснявайте и изисквайте с положителни изречения.

• Не бързайте да наказвате, даже оставете детето да прави грешки. Много от „непослушните“ действия му позволяват да изучава света и да трупа опит.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар