Ето защо не бива да се пие аспирин всеки ден!

Заболява ви глава и глътвате хапче аспирин. Ако ви се случва всеки ден, рискувате да си навлечете стомашни проблеми


Най-разумно е да идете на лекар, за да открие защо получавате често главоболие и да ви посъветва какъв медикамент да вземате.

Нови изследвания отричат всекидневния прием на аспирин, който освен срещу моментна болка доскоро се препоръчваше и като превенция на различни заболявания. Учените смятат, че той не бива да се изписва за редовен прием в малки дози на пациенти, прекарали сърдечносъдови инциденти, с диабет, разширени вени, при високи нива на лош холестерол и т.н. Рисковете от кръвоизлив в стомаха са много по-високи и не оправдават евентуални ползи. Опасностите от увреждания са особено големи при жените над 50 години и при мъжете над 59.

Резултатите от американско изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, показват, че при всекидневен прием на аспирин рискът от кръвоизливи се увеличава с 38%. Това проучване е голямо – специалистите са следили състоянието на 19 000 пациенти в продължение на 4 години.

Ако възрастните пият лекарството инцидентно за облекчаване на болка, няма особени рискове за здравето

Но редовен прием за дълъг период може да доведе до увреждане на стомашната лигавица, гастрит, язва на стомаха или на дванадесетопръстника, до проблеми с черния дроб и бъбреците, до
повишаване на количеството пикочна киселина в кръвта и подагра, до алергични и астматични пристъпи, до кожни реакции.

Не бива да смятате аспирина за безобидно хапче. И еднократно предозиране може да предизвика нарушения в централната нервна система – световъртеж, шум в ушите, двойно виждане, сънливост и дори пристъпи на още по-силно главоболие.

Вместо с хапче можете да опитате да облекчите главоболието, като направите баня на краката с гореща вода, за да притегли кръвта надолу. Във водата капнете етерично масло или сипете отвара от мента, лавандула, мащерка, розмарин. Помага също да пиете чай от лайка или мента. Може да изяде-те парче дижинджифилов корен.

Забранен до 12 години от СЗО

Последните препоръки на Световната здравна организация гласят, че аспирин не бива да се дава дори инцидентно на деца до 12 години. Според Британската служба за контрол на лекарствата ограничението трябва да е до 16. Смята се, че при децата и подрастващите черният дроб не е напълно структуриран и само едно хапче може да го увреди трайно. Освен това прием на аспирин при много висока температура може да отключи Синдром на Рей – болест, която се характеризира с гърчове и загуба на съзнание.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар