Не допускайте тези грешки след раждането на второ дете

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Отношенията, които братята и сестрите ще имат цял живот, се определят още от момента, в който по-голямото дете чуе от мама и тате, че ще се роди бебе


Не бива да допускате грешки от първия ден, когато бебето дойде вкъщи. В началото е най-трудно за родителите и особено за майката. Но се налага да сте много внимателни, за да може по-голямото дете безпроблемно ще се адаптира към новия член на семейството и към неизбежните промени в поведението на родителите.

1. Пропускате ревността

Внимателно сте подготвили детето и то радостно е очаквало бебето. Едно е на теория, друго е на практика. Сега всички се въртят около бебето, а каката или баткото чувства, че вече не е център на внимание. Веднага трябва да уловите сигналите за ревност.

Някои деца си казват откровено: „Не го искам това бебе, върнете го в родилния дом“. Други не изричат думите на глас, но имат нервни реакции, които могат да стигат даже до заекване, поява на тик, пристъпи на истерия. Трудности със заспиването, неспокоен сън, чести събуждания, страх от тъмното също са знаци, свързани с чувство за самота. Като протест детето може да се откаже от занимания, които са му били любими – разходки, четене на приказки, гледане на рисувани филмчета.

Специалистите препоръчват родителите незабавно да започнат да обръщат колкото може повече внимание на голямото дете. Не отказвайте помощ от баби и дядовци, за да си освободите време. Заниманията с мама и татко трябва да продължат, как-то преди идването на бебето. Задължително отделяйте всеки ден часове, в които да правите нещо двамата или тримата, без бебето.

2. Изолирате го от бебето

Тази грешка родителите правят от страх. По-голямото дете не знае как да се отнася с малкото и без иска, може да му навреди. Ами покажете му, вместо да го лишавате от контакт.

Предпазливостта каката или баткото да не пренесе някоя зараза от детската градина има основание. Но при стриктна хигиена – преобличане, миенето на ръцете и лицето, намалявате вероятността. Няма 100% гаранция, ако в забавачката има шарка, освен ако не пратите сина или дъщеря си да живее в друг дом. За дълъг период обаче това ще навреди изключително много и на отношенията между децата, и на вашата връзка с по-голямото дете. То няма да забрави, че заради бебето за известно време сте се отказали от него.

За сближаването е важно още с пристигането на новороденото вкъщи да не охлаждате любопитството на по-голямото дете. Първо на него му покажете бебето и му дайте да го пипне. Възложете му поръчение, например да ви донесе памперс, за да се почувства важен помощник на мама. Обяснявайте му какво правите, отговаряйте на всичките му въпроси.

3. Претоварвате го да ви помага

Това е другата крайност. Не давайте на по-голямото дете твърде много задачи, свързани с бебето. Не го принуждавайте да го наглежда, ако няма желание. Намерете кой друг да ви помага, ако наистина имате нужда.

Не допускайте грешката да променяте кардинално режима на каката или баткото, защото смятате, че като се грижи за бебето, се сближава с бебето. Това е вярно само ако намерите много добър баланс. Щом детето иска да си играе, а вие го карате да се занимава с братчето или сестричето, не възпитавате чувство за отговорност. По-скоро го подтиквате да мрази онова ревящо нещо, което му разваля удоволствието.

4. Не проявявате еднаква нежност

Първото дете не е пораснало само защото му се е родило братче или сестриче. Затова не се променяйте към него, не намалявайте прегръдките и целувките, милите думи. Помолете и роднините да внимават в умилението си към бебето. Подсетете ги, че е добре освен подаръци за новороденото да донесат нещо и за по-голямото дете.

5. Оправяте пропуски във възпитанието

Не е сега моментът, макар че сте си повече вкъщи и изведнъж забелязвате у по-голямото дете къде не сте си свършили работата като родители. Ваша грешка, но изчакайте малко. Не се дразнете, не се карайте, не оказвайте силен натиск. Всяка ваша дума или действие може да предизвика озлобление у по-голямото дете, и то към бебето. То няма да ви разбере, че изведнъж сте се засрамили как не сте го научили да се храни прилично и сте решили да му обясните етикета. Ще сметне, че причина е бебето.

Естествено, не отивайте и в другата крайност – да глезите баткото или каката. Дръжте на правилата, които вече сте установили.

А най-често срещаната грешка е родителите да повтарят на детето, че вече е голямо

И да го казват така, сякаш го товарят с отговорност. Трябва да е така, че то да изпитва гордост от това. Желязно правило е никога да не сравнявате двете си деца едно с друго, дори и по такива очевидни теми като възрастта, ако ще предизвикате отрицателни чувства.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар