Когато детето започне да пита „Защо?“

На малките „защотковци“ всичко им е интересно и питат непрекъснато


С порастването въпросите намаляват – по-големите вече сами търсят отговори. Но причината рядко да питат може да е и нежеланието на възрастните да им отговарят.

Според детските психолози е много важно покрай делничните грижи родителите да не изпускат възможността да обсъдят с детето онова, което го вълнува, да следят хода на детските мисли и да ги насочват правилно, да дават информация, за да стимулират любознателността на детето и да го развиват.

Като синът или дъщеря ви пита “ защо“, а вие отговаряте, създавате основата на доверието между родител и дете

Ако то не е заложено още в ранна възраст, децата не са защитени от чужди манипулации. Когато винаги чуват отговори на своите въпроси, те си създават навик да се обръщат към родителите си, щом имат проблем, а не търсят съвети от странични хора и не действат на своя глава.

Липсата на отговори стимулира по-големите да удовлетворяват любопитството си в интернет, където има доста информация, която не е предназначена за деца. Психолозите предупреждават, че междуличностното общуване не бива да се замества с общуване в мрежата, защото води до изменения в характера, поведението и мисленето.

Те съветват родителите да следват няколко правила, когато отговарят на детските въпроси.

– Отнасяйте се с уважение. Ако детето пита, значи е важно за него. Като свикне да получава отговори от мама и тати, с времето расте вероятността да споделя всичките си радости и болки с тях.

– Отговаряйте толкова пъти, колкото е необходимо. Детето пита пак и пак не за да ви дразни, а защото не е разбрало отговора.

– Когато обяснявате на детето нещо важно, трябва изцяло да се съсредоточите върху това. Може да отделяте и специално време вечерта, когато то да задава всички възникнали през деня въпроси.

– Търсете заедно отговорите. По този начин учите детето да мисли. А ако не знаете отговора, ще покажете, че в това няма нищо срамно. По-важно е човек да иска да запълни пропуските и да си направи труда да намери нужната информация.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар