Десерт за кожата

Хапнете един сладкиш, преди да продължите да четете, защото след това маже да не ви се яде повече сладко. Никога!

Не познавам жена, която да не обича сладко и коя­то да не полива с шоколад всяка своя загуба или победа. И не познавам жена, която да не търпи последствията от своята лакомия върху цялото си тяло. А оказва се и върху лицето си. Защото освен излишни сан­тиметри върху формите ни, захарта добавя и значител­но количество бръчки. Изядохте ли си десерта?

НАУЧНА ТЕОРИЯ

Според учените, когато ядем сладко, молекулите на захарта буквално бомбардират клетките на тялото ни и започва процес, познат като гликация. Това е взаимодействието на захарните клетки с протеините, в резултат на което последните стават твърди и се деформират. И най-уязви­ми, разбира се, са протеините, които поддържат кожата ни млада – колаген и еластин. Резултатът от това взаимодействие виждаме върху кожата си под формата на бръчки, увисване и загуба на блясък. Кожата ни става по-уязвима към вредното влияние на външни фактори като UV лъчи и цигарен дим. Според американската дерматоложка Черил Карчър: „Глюкозата първо променя клетките и второ – създава свободни радикали. Така получавате двоен удар, що се отнася до остаряването.”

Бонбон срещу бръчки? Учени създадоха сладко хапче с големината и вкуса на бонбон, което се бори с… бръчките. То се на­рича „Инеов фермете“ и съдържа редица полезни за подмладяването антиоксиданти. Хапчето за съжаление е единственото сладко нещо, което се бори с бръчките.

СЛЕДИТЕ НА СЛАДКИШИТЕ

Използвайки специални камери, учените могат да измерят доколко кожата ни е поразена от гликация. „Ако направите подобна снимка на дете, кожата му ще бъде много тъм­на“, обяснява биохимикът д-р Грег Хилебранд. „Но с всяко следващо десетилетие кожата все повече изсветлява на снимките? Външните признаци на гликация започват да се появяват между 30-35 години, когато не само захарта, но и стресът и други вредни фактори започват да прогонват младостта от лицето ни. „Когато сме по-млади, тялото ни има повече сили да се бори с вредите, произвежда и повече колаген”, казва дерматологът Фредера Бранд.

БЕЗ ИЗХОД

Рафинираната захар обаче не е единственият виновник за бръчките. Здравословните пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци също се превръщат в глюкоза и нанасят щети в организма ни, макар и по-малки. Но дори и да можехме да елиминираме всичката захар от диетата си, че трябва да го правим, защото това е основното гориво за клетките и е изключително важно за оцеляването ни. „За много хора с нормално ниво на глюкоза в кръвта гликацията е нещо, кое­то се случва постепенно през целия живот и не е чак такъв проблем“, казва Хилебранд. „Диетата и начинът ни на живот могат да окажат ефект върху това колко бързо ще се поя­вят бръчките върху кожата. Цигареният дим например нама­лява количеството антиоксиданти, както и това на вита­мин С и Е. Ако добавите към тях и диета с висок гликемичен индекс, вие си просите проблеми с кожата.“

ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ?

Истината е, че гликацията не може да бъде напълно спряна, но може да бъде забавена. Първата стъпка е да започнете да се храните здравословно. „Яжте полезни въглехидрати като кафяв ориз. Така организмът ви ще получава по-малко глюкоза, а оттам и гликацията ще е по-слаба“, съветва Карчър. Бранд пък препоръчва да поемате допълнително карнозин, аминоки­селина, която се бори срещу този процес.

Компютърът е виновен!

Според изследване на датски учени продължител­ната работа пред компютър изостря желани­ето ни да ядем сладко. Причината за това е, че стресът от седенето пред монитора обърква хормоните в организма ни и кара мозъка да си ми­сли, че е изразходил голяма част от калориите си. Затова, когато работите на компютър, правете често почивки, за да намалите риска от бръчки и затлъстяване.

БЯЛА ЗАЩИТА

И последната, но не по-малко важна стъпка е да използвате качествена бяла козметика. Още от 80-те години учените търсят потенциален антигликационен агент, а в края на 90-те те откриват и ензим FN3K, който обръща процеса на гликация. Смята се, че зеленият чай помага изключително много, затова използвайте кремове, съдържащи зелен чай, или го пийте редовно. В традиционната индонезийска медицина за лечение на диабет се използва храстът суриан, затова той присъства и в много съвременни козметични продукти.

  • сп. ELLE

 

 

3 храни, които изглаждат бръчките

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар