Всички родилки страдат от следродилна депресия?

Ти лайф за Лекува

Плеймейтката и дизайнерка Златка Райкова роди здраво момченце и го нарече Благой на баща му – футболиста Благой Георгиев, известен като Джизъса


Тя сподели в социалните мрежи, че непрекъснато плаче. „Само мисълта за теб ме кара да плача! Не знам защо. Това ли е майчинското чувство, питам се? Просто плача, без да спирам, и чакам да си до мен завинаги“, написа Златка. Хора, които прочетоха това, сложиха диагноза „следродилна депресия“.

Това състояние наистина е често срещано сред току-що родилите жени. Те са щастливи, че бебето благополучно е дошло на бял свят, но едновременно се чувстват изтощени и тревожни, притесняват се дали ще бъдат добри родители. Страхуват се за бебето и искат да е непрекъснато до тях.

Тези усещания са съвсем реални, а не плод на самовнушение, твърдят лекарите

Психиката е така устроена, че когато човек попадне в непозната ситуация, изпитва несигурност, страх, дори чувство за безизходица. Т.нар. следродилна депресия е състояние, което обикновено трае няколко седмици.

При почти всички майки се наблюдава понижена енергия и спад в настроението през първите дни след раждането. Някои стигат до плачливост и раздразнителност. Тези симптоми в повечето случаи изчезват за няколко дни или най-много до две седмици, без да е необходимо специфично лечение.
Т.нар. следродилна депресия с късно начало се появява няколко седмици след раждането. Тя се отличава от първоначалната по бавното задълбочаване на усещането за потиснатост. Състоянието се съпътства от проблеми със съня, трудности при грижите за бебето, промяна в апетита, която води до значително отслабване или напълняване.

Ако симптомите не отминат до месец, специалистите говорят за патологична депресия или за следродилна психоза

Тя се среща рядко и изисква медикаментозно лечение.

Причините за нервния срив не са напълно изяснени. Според някои специалисти той се дължи на хормоналните промени след раждането. По време на бременността нивата на естрогена и прогестерона се увеличават 10 пъти, а след това рязко се връщат на изходните си позиции.
Други лекари са на мнение, че възрастта също е от значение. Проучване сочи, че жените, родили след 37 години, по-рядко страдат от депресия. Експертите коментират, че те са в много по-стабилно психическо състояние, защото са улегнали и осъзнават напълно отговорността да станеш родител. В тази възрастова група е много по-нисък процентът на непланираните бременности, което вероятно също оказва влияние. Не може обаче да се твърди със сигурност, че има връзка възраст-депресия.

Много по-доказано е, че върху емоционалното състояние на жената след раждането се отразяват преживени стресиращи събития по време на бременността, отношението на партньора към появата на детето и неговата готовност да помага в грижите.

За да излезе жената бързо
от следродилната депресия и да се предотврати задълбочаването й, цялото семейство трябва своевременно да вземе мерки. Добре е таткото, бабите и дядовците периодично да остават с бебето, за да може майка му да обърне внимание на себе си и да възстанови социалните си контакти.

Разхождайте се на чист въздух, пазарувайте, погрижете се за външния си вид, съветват лекарите

Не ограничавайте общуването – когато нямате възможност да се видите с приятели, контактувайте по телефона, по скайп, в социални мрежи. Яжте богата на витамини и минерали храна, за да си набавите енергия.

Ако чувството за потиснатост не премине до месец или майката има още по-тежки депресивни симптоми, трябва непременно да се посъветва със специалист и да взима предписаните от него медикаменти.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар