В какво не трябва да обвинявате любимия човек

промоции

Малко вероятно е да намерите влюбена двойка, в която партньорите дълго време биха се справили без упреци един срещу друг


В края на краищата, винаги изглежда като изход, когато обвинявате другия човек, защитавайки себе си. И тук мнозина забравят, че това е пътят към разрушаването на отношенията.

Днес ще разберете защо упреците отровят дори най -хармоничните отношения и как да се справите с проблема. Нека да видим какво мислят опитните психолози в това отношение.

Значението на връзката между мъжа и жената

„Допустимо е и дори отлично, ако и двамата партньори са готови да се вслушат в критиката, считат я за разумна и след това се променят към по-добро. В този случай упреците пораждат вина, която се превръща в точка на растеж “, казва психотерапевтът Борис Шапиро.

В отношенията обаче често упреците придобиват постоянство, като по този начин формират нездравословна стратегия за семейния живот. Упреквайки, единия партньор се опитва да придобие пълна власт над другия.

„Когато човек е недоволен от всичко, той иска другите хора да отговарят на неговите очаквания. И колкото повече очаквания са изпълнени, толкова по-добре се чувства той“, обяснява психологът Александра Сучкова.

В същото време, внушаването на вина на другия човек е прост начин за прехвърляне на отговорността върху плещите на другите, създаване и защита на свят, в който всички са лоши, освен вас.

Прехвърлянето на вината те кара да се чувстваш невинен

И мъжете, и жените го използват. Особено често прибягват до това, когато искат да имат афера с някой друг. Упреците помагат да се удавят собственото чувство на вина след измяна.

Опитвайки се да спечели власт над друг човек, като го обезценява, обвинителят признава собствената си уязвимост. Той признава, че не знае друг начин да балансира отношенията, освен да накара партньора да се съмнява в себе си.

Има ли такава двойка бъдеще, където единият се доверява, а другият, възползвайки се от доверието, нанася рана след рана?

В един момент доверието изчезва, връзката отслабва и съюзът се разпада, което може да се счита за естествен резултат.

„Понякога опитите да се направи човек виновен водят до задънена улица. Подари цветя на жена му – тя започна да подозира, че се опитваш да скриеш нещо. Не подаряваш цветя – също лошо. Човек се превръща в заложник на ситуацията: независимо какво прави, пак ще сгреши, пак ще чуе упреци. А най-доброто нещо, което може да направи, е сериозно да помисли дали има нужда от такава връзка“, казва Александра Сучкова.

Често има случаи на разрушителна критика, когато упреците се изливат поради личностните черти на човека, неговия произход, външен вид и всичко друго, което не може да бъде променено. И ако партньорът е толкова недоволен, тогава какъв е смисълът от подобни отношения?

Как да избегнем ситуациите, в които можем да започнем да обвиняваме без причина?

Първо, психолозите съветват да не се обобщава, да не се опитва да се изтъкват всички предишни грешки на партньора. Забравил ли е човекът да купи нещо? Не бързайте да възкликвате „Е, както винаги!“, Тези думи ще предизвикат само чувство за вина.

Второ, трябва да можете да разберете различната гледна точка, защото ако един партньор мисли по различен начин, това не означава, че той греши. Заслужава си да се развие способността да се спазват личното пространство на другите. И ако позицията на човек причинява отхвърляне, винаги можете да анализирате целесъобразността на техните изисквания.

И накрая Александър Сучкова препоръчва да не търсите идеал и да не идеализирате партньора, защото прекалените изисквания винаги се превръщат в проблем. Идеалът е бездушен манекен, а животът е жива картина. И е много по-интересно да преживеем дните, преминаващи заедно в скръб и радости, отколкото да отровим живота си един на друг, за да разберем кой има по-голяма вина.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар