Учен: „Мръсотията е добра“!

Ученият Джак Гилбърт, който също е автор на книгата „Мръсотията е добра: Предимството на микробите за развитието на имунната система на вашето дете“, започна да изучава „опасността“ от бактериите, след като наблюдавал как синът му играе навън:

„Излязохме навън и синът ми играеше в калта, но щом се замърси, носехме мокри кърпички или антибактериален агент на ръцете си и се уверихме, че мръсотия няма да се появи около лицето му случайно“, каза той и добави, че същото важи и за домашните любимци: „Сигурно е добре да си миете ръцете след игра с куче, но ако кучето лиже лицето на детето, това не е толкова критично, колкото мнозина смятат.“

Какво е предимството да позволиш на детето да се изцапа малко? На първо място, изтъква Джак, е рискът от алергии. Въпреки че развитието и модернизацията на технологиите осигуряват по-добър стандарт на живот, те също застрашават силата на имунната система на децата:
„В миналото ядохме много повече ферментирали храни, които съдържаха бактерии. Позволявахме на децата ежедневно да имат контакти с животни, билки, кал и почва. Сега прекарваме повече време на закрито. Стерилизираме повърхностите и следователно детският имунитет е станал свръхчувствителен. “

Той също така подчерта, че родителите могат да подобрят имунитета на децата, като не бягат след тях с антибактериални средства и влажни шалове. Той също така съветва родителите да осигурят на децата си достатъчно листни зеленчуци и фибри и да ограничат ежедневния прием на захар, доколкото е възможно.

Затова следващия път, когато детето ви иска да скача в калта, докато играе на открито, не забравяйте, че това е наред, ако не и препоръчително!

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар