Остеопороза – профилактика, изследвания и лечение

Остеопороза – това е женска болест, която настъпва без видими симптоми


Тя е заболяване на костите, при което намалява плътността им и стават чупливи. За рискови фактори се смятат фамилната обремененост, дефицитът на естрогени вследствие на възрастта или гинекологични операции, обездвижването, менюто без достатъчно храни, богати на калций, фосфор и витамин D, злоупотребата с алкохол, кафе, цигари. Причини често са артрити и заболявания на черния дроб, стомаха, червата, защото тогава хранителните вещества не се усвояват правилно. Някои лекарства – например за разреждане на кръвта, също предизвикват намаляване на костната плътност.

Повечето жени, които не са си правили изследвания за костната плътност, разбират за остеопорозата едва когато получат фрактура. Счупването на кост може да е при падане или свръхнатоварване, но може да се получи дори при рязко завъртане в леглото.

Болестта е лечима, ако диагнозата бъде поставена рано. Има нови терапии, които водят до пълно оздравяване

Специалистите съветват жените, при които има рискови фактори, да си направят изследвания още след 35. Разумно е да ги направи и всяка жена, която забележи, че става по-ниска – намаляването на ръста е един от признаците за остеопороза. Други възможни са чести болки в гърба и кръста, особено при физическо натоварване, и деформации на скелета. Добре е да се предвидят изследвания след настъпване на менопаузата, а над 60 години са вече абсолютно задължителни.

С двойно ренгенологично сканиране, по стойностите на калций и фосфор в кръвта и урината, серумните нива на витамин D, маркерите за костна резорбция и т.н. се определя костната минерална плътност. Лекарят предписва медикаменти, които блокират изтъняването на костите и стимулират изграждането им. При новите терапии т.нар. интелигентни биологични медикаменти действат само в участъците, в които е нужно. Едновременно с това се предписва терапия с витамин D. Специалистът препоръчва на пациентката как да промени начина си на живот.

Тази промяна е и профилактика срещу остеопорозата. Основният съвет е да се ядат повече храни, богати на калций и фосфор – мляко, млечни продукти, риба, броколи, зеле, бадеми, лешници, орехи. Препоръчват се продукти с високо съдържание на витамин D – рибено масло, краве масло, яйца, и по-често излагане на слънце. Задължително трябва се ограничат кафетата до 3-4 дневно, алкохолът и цигарите. Солта също се смята за фактор, който ускорява костната загуба. Много важно е да се увеличи движението – до 5-6 км ходене пеша всеки ден.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар