Дишаш правилно – живееш по-дълго!

Ти лайф за Лекува

Според учените културата на дишане е задължителен компонент, допълващ културата на хранене и начина на живот

дишане
Дишаш правилно – живееш по-дълго!

Мъдрите хора казват: човек, който диша с уста, прилича на този, който яде с носа. Всъщност атмосферата около нас, особено в големите градове, е изпълнена с отрови, канцерогени, тежки метали и т.н. Но мъдрата природа е снабдила нашия нос със специални филтри, които задържат голяма част от вредните вещества. Навярно на теория на всички е известно, че трябва да се диша през носа. Но в минути на вълнение или физическо натоварване това правило се забравя и хората отварят уста като риба, изхвърлена на брега, и с всяко вдишване отравят организма си.

Мнозина смятат за полезно дълбокото енергично дишане, при което гръдният кош се разтваря максимално

Но рязкото вдишване практически изхвърля от организма целия въздух, който сме вдишали. И вместо наситения от белите дробове кислород настъпва кислороден глад с всички неприятни съпътстващи симптоми.

Особено рисковано е увлечението по дълбокото рязко дишане за бременните жени. Защото в този случай може да се развие токсикоза, кислороден глад на плода или дори да се стигне до спонтанен аборт.

Повярвайте на опита: дишането трябва да е леко, „повърхностно”, бавно

Много полезно е да се „подхранвате” с кислород преди хранене или повишени натоварвания. А за целта е необходимо да коригирате работата на дихателните си пътища. Например един час преди хранене да се правят дихателни упражнения. Добре е да ги извършвате, седейки, но може и прави или докато ходите.

Какво представляват тези упражнения?

Като начало, представете си, че вдишвате най-любимия си аромат. Той влиза в ноздрите ви, издига се до челото, през тила, по гръбнака и така до петите. Движението на въздуха трябва да е много бавно. Следете този въздушен поток да не се прекъсва никъде: дълго, бавно вдишване и също такова издишване.

Някои се оплакват, че от такова упражнение им се завива свят. Това означава, че се пренапрягат. Всичко трябва да се прави така, че да ви е комфортно; следователно е необходима тренировка.

За подобряване на дишането, особено ако страдате от астма, алергии или упорита кашлица, преди да започнете упражненията за дишане, е добре да използвате Лула Инхалатор С Хималайска сол – естествен, лесен и ефективен начин да подобрите дишането си.

Лула Инхалатор С Хималайска сол

Без да навредите на организма си, благодарение на Лулата-Инхалатор HIMALAYAN PIPE ще може да си доставите полезни природни елементи в естественото им състояние.

При кои заболявания, свързани със затруднено дишане помага Лулата-Инхалатор HIMALAYAN PIPE? Прочетете ТУК!

Като начало трябва да разтегнете вдишването и издишването на тридесет секунди. На следващия ден – на четиридесет. След това отново на тридесет или дори на двадесет. В какво е същността? Всичко зависи от вашето състояние, настроение, времето навън.
Не се насилвайте и в същото време концентрирайте вниманието си върху това, да реализирате всичките си възможности.

Има и други упражнения, помагащи да развиете правилно дишане. Ако и двете ви ноздри дишат еднакво, препоръчва се да затворите с показалеца на лявата ръка дясната ноздра и да направите с лявата плавно вдишване, като леко сдържате дишането си. Това прилича на тънко ручейче. След това направете също такова издишване. Затворете другата ноздра и повторете упражнението.

Може и по друг начин: вдишвате през едната ноздра, а издишвате през другата

Във всеки случай това
упражнение трябва да се повтаря до появата на чувство за бодрост и в никакъв случай да не се допуска главозамайване.

Случват се и ситуации, когато дишането през едната ноздра е затруднено. Тогава се препоръчва леко да притиснете с пръст ноздрата, която диша по-трудно, и да дишате през другата. Така, както вече описахме – като ручейче. След известно време „работата” и на двете ноздри ще се изравни.

И още нещо. Помнете, че след упражненията в никакъв случай не трябва да се диша с уста, дори ако ви се иска. Можете да унищожите целия полезен ефект.

Колко пъти да се извършват тези упражнения?

Това зависи от възможностите на самия човек. Няма никакви конкретни препоръки, освен една: организмът трябва да се натоварва, но не и да се претоварва.

Постепенно, разработвайки дихателния апарат, вие сами ще почувствате измененията. Ако по-рано ви е било трудно да се изкачите до третия етаж без асансьор, сега лесно, като пеперудка, ще стигате и до петия. Рязко ще се повиши работоспособността. С една дума, нашият приятел кислородът ще ви окаже неоценима помощ.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар