Самотата вдига кръвното налягане и разболява сърцето

Самотата е неприятна за мнозина. Оказа се, обаче че тя е и опасна за здравето, тъй като може да провокира опасни заболявания

Самотата вдига кръвното налягане и разболява сърцето

Самотата причинява не само депресия. Тя се отразява и на физическото здраве.

„Вдигаш ми кръвно“ обикновено се казва, като някой ви ядоса. Т.е. когато общувате. Но самотата също може да провокира хипертония. Доказват го резултатите на изследване, проведено от учени в Университета на Чикаго.

До този извод американските изследователи стигат, след като 4 години са наблюдавали доброволци на възраст от 50 до 68 години. Участниците били преглеждани редовно, за да им мерят и отчитат различни здравни показатели. Освен това учените следели социалните им контакти и нивото на тяхната общителност.

Тези, които чувствали самота, се оказали най-силно застрашени от развитие на хипертония. За 4 години нивата на кръвно налягане при тях нараснали с 1 %, или 14,4 мм живачен стълб.

„Самотата сама по себе си повишава кръвното налягане и води до развитие на хипертония извън зависимостта от пушене, наднорменото тегло, депресията и стреса“, твърдят авторите на проучването.

Те обясняват, че самотата въздейства негативно на хормоналната система и провокира усилен синтез на кортизол. Неговите повишени нива влияят зле на повечето биологични процеси. Инхиби-тор, който блокира хронично увеличение на кортизола, е хормонът окситоцин. Той подпомага доброто настроение и се изработва при общуване.

Британски учени пък установиха, че аквариумът с рибки вкъщи помага при високо кръвно

Изследователи от университетите в Плимут и Ексетър проучвали имали релаксиращо въздействие аквариумът. Стигнали до извода, че е достатъчно да наблюдавате 5 минути на ден рибките, за да усетите благоприятното въздействие за здравето.

За тези 300 секунди кръвното понижава стойностите си, а сърдечният ритъм се нормализира.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар