Рецептите на баба: Как да се предпазим от злото?

промоции

Как са се борели със злото нашите пред-ци?

Подкова и четирилистна детелина пазят от злото

Обърната наопаки дреха. Смята се, че ако обърнете наопаки дори едната си ръкавица, духовете ще ви заобикалят или дори изобщо няма да ви забележат.

Желязо. Повечето духове и приказни същества не обичат този метал, а на някои представители на нечистата сила докосването до него причинява силна болка. Ножът, забит в рамката на вратата, няма да позволи в дома да проникнат същества със зли намерения: острието разсича всичко лошо. Ножиците, окачени до люлката на бебето, ще го предпазят от уроки. Този, който минава нощем покрай гробище, е желателно да носи в джоба си железен пирон или поне карфица на яката си.

Библия, молитва, кръстно знамение. Помагат само в случай че вярата на човека е силна и чиста. Тогава ще бягат злите духове, а и лошите хора ще ви правят път.

Разпятие или нателен кръст. Всички кръстени хора се намират под защитата на Бога (най-малкото укрепват духом в своята вяра). А силният духом човек не се страхува от нищо.

Течаща вода. Своето рода граница между света на духовете и света на хората, чието преминаване не е особено желателно. Затова повечето нечисти същества нямат право да пресичат течаща вода през брод или с плуване.

Сол. Прогонва не само злите духове, но и магьосниците. Пречи им да вършат пакости и мерзости, а и в домакинството е полезна

Червен конец. Желателно да е вълнен – заканва се над входа в жилището или. се завързва на китката на ръката: Защитава от болести и лоши мисли.

Пръст от старо гробище. Защитава от ходещи мъртъвци и прочие посетители от отвъдното, често се използва за направата на магически еликсири. Изгарянето на парче от савана на покойник може да отмени зла магия.

Подкова, окачена над вратата носи късмет и защитава от злото. Конят от векове служи на човека, благодарение на него хората се придвижват бързо и орат земята. Нищо чудно, че символът на това животно разпростира покровителството си и за защита на дома.

Камъни с дупки с естествен произход. Наричат ги още кокоши богове. Поставени в кокошарника, защитават от проникване на малки хищници (лисици, порове), стимулират кокошките да снасят повече яйца, и защитават от болести. В много приказки тези камъни се смятат за знак на Перун – бога на гръмотевиците: те напомнят неговия чук, но без дръжката.

Венец от лайка.Той дава двойна защита. Сама по себе си, лайката е лечебна билка и защитава от уроки и магия.

Чорап под леглото. Изпълнява защитна функция и плаши духовете.

Нож под възглавницата. Пази съня и отрязва кошмарите.

Жълт кантарион. Притежава свойството да плаши злото. Обикновено китка жълт кантарион – окачват с цветовете надолу на тавана, над вратата или прозореца.

Четирилистна детелина. Древен символ на късмета. Ако ви е провървяло да я откриете, очаква ви успех. А с късмета и дяволът не е страшен.

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар