Защо диабетът е опасен за здравето и как да го разпознаем

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Оказва се, че повече от половината пациенти не знаят, че имат диабет. Какви са рисковите фактори на диабета и как се живее с него?

Диабетът от втори тип идва и заради затлъстяването

Класическите симптоми на диабет тип 1 включват жажда, слабост, сърбеж и често уриниране. Но, за съжаление, тези признаци се появяват в момент, когато нивото на глюкоза в кръвта вече е много високо.

Захарният диабет тип 2 постепенно набира скорост и за дълго време (понякога до 10 години), пациентът няма оплаквания и не е наясно, че е болен.

Тих враг

Захарният диабет тип 1 е заболяване, при което работата на имунната система се проваля и атакува клетките на собственото си тяло. Това се случва, като правило, при деца, юноши и млади хора. За кратко време инсулиновите бета-клетки изчезват от организма.

Захарният диабет тип 2 е по-често срещан. Човешкият организъм изпитва различни затруднения заради заболяването. Те са свързани със затлъстяване, което води до отслабване действието на инсулина. В резултат на това нивото на кръвната захар се повишава. Затлъстяването, заседналият начин на живот, както и честото преяждане са една от основните причини за появата на диабет от втория пит.

За да се подобри състоянието при диабет тип 2 едно от най-важните условия е болният да се справи с излишното тегло.

Хората, които страдат от диабет, както и онези, които не са в състояние да се справят с желанието да похапнат нещо сладко, трябва да ползват хранителната добавка АПИ СЛИМ.

АПИ СЛИМ е не само най-сигурният начин да се сбогуваме с излишните килограми, но и най-вкусния. Таблетките за смучене слагат край на вълчия апетит и дават усещане за ситост. Само три таблетки на ден ще ви държат на разстояние от всички онези усложнения, които затлъстяването води със себе си.

Не ставайте заложници на излишните килограми! Без колебание, обадете се веднага на: 0885 49 20 82 или 0877 90 45 79 и поръчайте АПИ СЛИМ – най-вкусният начин за отслабване!

Повече за хранителната добавка АПИ СЛИМ може да прочетете ТУК

Освен диабет тип 1 и 2 има и гестационен диабет. Той се развива само при бъдещите майки, като след раждането проблемът изчезва. За идентифициране на болестта, в 24-та седмица на бременността, се прави специален тест. Има и други видове диабет, но те са редки.

Рискови фактори

Диабет тип 1 не може да бъде предотвратен, защото той е автоимунен проблем. Причините за диабет тип 2 могат да бъдат разделени на две големи групи: външни и вътрешни.

Първият може да се дължи на генетична предразположеност (наличие на диагноза захарен диабет тип 2 при преки роднини), метаболитни нарушения, причинени от абдоминално затлъстяване, когато мастната тъкан се отлага в корема (талията). Рисковият фактор е и диабетът по време на бременност.

Външните фактори включват нездравословна диета с преобладаване в хранителния режим на голямо количество рафинирани храни, животински мазнини и преработена храна, заседнал начин на живот, повече сладки изкушения. Интересното е, че психо-емоционалното състояние може също да повлияе на появата на болестта.

Според последните изследвания на американските специалисти хроничният стрес може да увеличи риска от захарен диабет тип 2 с 25%.

Диета при диабет

Ако заболяването е започнало, е необходимо да се следват всички препоръки на ендокринолога. Важно е да спазвате диета. Трябва да бъдат изключени потенциално вредни продукти като: животински мазнини, рафинирани, преработени и въглехидрати. Колкото по-естествено е менюто, толкова по-добре.

Има погрешно схващане, че пациентите с диабет не могат да ядат сладкиши. Всъщност, те трябва да бъдат предпазливи по отношение на рафинираните продукти. Например, печената ябълка не съдържа рафинирана захар. А в неподсладената бърза юфка количеството рафинирани въглехидрати е почти минимално.

Ако сте с тенденция да бъдете с наднормено тегло или ако вече имате такова, трябва да следите калорийното съдържание на продуктите. Ако пациентът, който току що се е разболял, е успял да намали телесното си тегло с помощта на специални хранителни добавки, като АПИ СЛИМ, други техники и хирургични методи, диабетът може да отстъпи.

Яжте често и на малки порции. Не използвайте интервалното гладуване – техника, при която в определени периоди не можете да ядете. Тяхната продължителност е от 12 до 36 часа.

Внимание!

В случай на неправилно лечение или неспазване на препоръките на лекаря, пациентът може да има атака. Тя може да продължи по различни начини. Една от най-често срещаните варианти е хипогликемия, състояние, характеризиращо се с ниска кръвна захар. Основните симптоми са повишено изпотяване, объркване, замаяност, тремор, остро усещане за глад.

Необходимо е рязко да се повиши захарта. Ако това не е направено, пациентът може да припадне и да изпадне в кома. Използването на глюкозни таблетки или парче рафинирана захар помага. Ако човекът вече е в безсъзнание, не се опитвайте да му давате храна, това може да причини задушаване. Обадете се на лекар, той ще направи инжекция, която ще стабилизира състоянието му.

Втората възможна ситуация е диабетната кома (кетоацидоза). Опасно за живота състояние, при което в кръвта се появява ацетон. Миризмата му става осезаема. В този случай е важно незабавно да се извика линейка. Нивото на ацетон се измерва с помощта на специални тест ленти. Ако показателите са опасни, ще бъдат необходими хоспитализация и лечение с инсулин.

Източник: healthline.com

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар