Редовното целуване е полезно за здравето

Целувката обикновено се смята за акт на романтика, сексуална близост или благодарност.

Въпреки това, нейните благоприятни ефекти върху здравето остават на заден план.

Истината, открита в многобройни международни проучвания, е, че подобно на ябълката, чиято дневна консумация предпазва от чести срещи с лекар, редовните целувки са изключително полезни за доброто здраве.

Облекчаване на менструални спазми

Обмяната на целувки причинява разширяване на кръвоносните съдове и освобождаването на ендорфини. Тези процеси водят до облекчаване на спазми по време на менструация и премахване на необходимостта от приема на болкоуспокояващи.

Тонизира лицевите мускули

Целувката се осъществява с помощта на 34 лицеви мускула и 112 мускула с роля в поддържането на тялото. Ако редовно се целуват, хората могат да разчитат на по-добър тонус на лицевите мускули.

Поддържане на здравето на сърцето

Целувката запазва здравето на сърцето, след като причинява секреция на адреналин, което кара сърдечния мускул да изпомпва повече кръв в тялото. Това стабилизира сърдечно-съдовата дейност и понижава кръвното налягане и холестерола.

Превенция на кариеси

Целувката предизвиква повишена хиперсалинация, която измива плаката от зъбите и намалява риска от кухини.

Сред многото други предимства на целувката са изгарянето на калории – до две калории на минута, страстна обмяна на целувки, намаляване на тревожността напрежението, противодействие на негативната енергия.

Целувката също създава усещане за добро общо състояние чрез намаляване на нивото на хормона на стреса кортизол.
Младите хора на възраст между 18 и 24 години целуват средно по 11 пъти седмично, а пет процента от хората на възраст над 45 години – над 31 пъти седмично.

Отрицателната страна на целувките е фактът, че двама души обменят между 10 милиона и 1 милиард бактерии.

Основните неща, които хората посочват като отблъскващи грешки на партньора при обмена на целувки, са лошият дъх и сблъсъка на зъбите. Следват миризмата на цигари и напукани устни.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар