Любовта като химия

За любовта са написани милиони оди и малко научни теории

Ако имаше поне една теория, призната за истина, щеше безкрайно да улесни отношенията между жените и мъжете. Но изследователите не се отказват да предлагат обяснения за това странно чувство и често твърдят, че точно техните открития ще ви помогнат да разпознаете вашия човек, да го накарате да ви обича и да имате щастлива връзка завинаги.

Учените вече разполагат с доказателства за нещо, което хората знаят от хилядолетния си опит – че сексуално привличане и любов са две съвсем различни емоции, макар че са свързани. С развитието на технологиите е безспорно установено, че те активират различни зони в мозъка и предизвикват различни биохимични процеси.

Сексуалният нагон е първичен инстинкт, заложен у всекиго с цел човешкият род да бъде продължен

Много учени казват, че у индивида по рождение са вградени първични механизми за откриване на възможни партньори за продължаване на рода. Те автоматично и непрекъснато сканират всеки срещнат от противоположния пол, за да го оценят. Така селектират най-подходящите. Цялата тази работа протича тайно, на биохимично ниво.

Когато сигналът е положителен – „този мъж става за размножаване“, жената осъзнава, че го харесва, т.е. изпитва сексуално привличане към него. Страстта включва хипоталамуса и амигдалата – зони в мозъка, които отговарят за базови нужди като например глад и жажда.

Това все още не е любов -биологично размножаването може да се осъществи и без нея

Тя е много по-всеобхватно чувство, което се поражда от сложни психологически и социални фактори. Учените се провалят точно в обяснението как става това. Макар че им е ясна биохимичната част – какво се случва в мозъка.

Когато човек си влюби, мозъкът му започва да произвежда невротрансмитера допамин – веществото, което създава удоволствието и удовлетвореността. В резултат на това чувствате прилив на енергия и еуфория. Допаминът пък активира производството на тестостерон – основния двигател на сексуалното привличане. Така че резултатът пак е същият, но до него се е стигнало по различен начин.

Различен е и изходът. Влюбването предполага връзка, която предизвиква отново и отново активиране на удоволствието и удовлетвореността. Сексуалното привличане може да приключи така, както и задоволяването на глада и жаждата.

Точно с физиологичните процеси в мозъка е свързана една от теориите за щастливите или нещастни връзки. Антропологът д-р Хелън Фишър, която

повече от 30 години е изследвала любовта и е автор на книги като „Анатомия на любовта“ и „Защо него? Защо нея?“, смята, че всичко в интимните отношения зависи от хормоните, доминиращи в организма. Д-р Фишър описва четири вида любовници.

Те са ръководители, изследователи, строители, дипломати

При ръководителите са високи нивата на тестостерона. Тези хора са решителни, влизат с въодушевление във връзката, искат много от своя партньор. Говорят прямо и умеят да мислят стратегически, което им дава предимство и стават шефът в двойката.

При изследователите доминира допаминът. Те винаги търсят новото, което ще им донесе удоволствие и удовлетворение. Весели и чаровни, тези хора са приятни за общуване. Но са склонни към непо-стоянство и изневери. При това не разбират какво пък толкова страда половинката им, защото допаминът ги тласка към нови приключения.

С повишени нива на серотонина са строителите. Те обичат спокойствието и са много верни. Стабилни хора, дори малко скучни, но идеални за дългосрочни отношения, които градят бавно и търпеливо цял живот, изтъква Хелън Фишър.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар