Детето не иска да чете? А вие личен пример давате ли?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Обикновено родителите на дете, което не обича да чете, се притесняват. Често не си дават сметка, че може сами да са виновни


Широко известна причина за безразличието към четенето е примерът. Синът едва ли ще заобича книгите, ако от малък не е виждал родителите си да отварят книга. Но дори пристрастените към четене майка и баща могат да отблъснат детето заради престараване. Учили са го да чете твърде рано и по грешен начин.

Съвременни методики отричат наизустяването на наименованията на буквите

„Бе, ве“ или“ бъ, гъ“ не отговаря на реалното им звучене в текст. Не е подходящо и ученето им с картинки, например М -“ мост“. Свикне ли да свързва М с “ мост“, детето ще се затрудни да прочете „мяу“, където звукът „м“ е мек.

Затова решите ли сами да учите детето преди предучилищна възраст да чете, най-напред вие почетете по въпроса и изберете подходящ метод. И бъдете търпеливи – дори то да не напредва бързо, не пестете похвали при най-малкия успех. Иначе ще го отблъснете.

Внимавайте при избора на книжки

Има издания, в които думите са разбити на срички. От безбройните тирета погледът се премрежва, а думите плашат с дължината си. Не избирайте книга само по красивите илюстрации. Прочетете няколко страници. Стане ли ви интересно, значи и на детето ще му е интересно.

Искате ли да заобича книгите, не го карайте насила да чете

Не го уговаряйте да отвори книжка, ако в момента му се играе. Не допускайте гневни нотки, не се карайте, когато бърка. Ако грешките са много, укротете педагогическия си плам и не поправяйте всяка.

Ако детето вече срича, но чете с нежелание, събудете интереса му

Започнете да му четете много увлекателен текст и спрете на най-интересното място, защото нямате повече време. То ще грабне книгата и ще се опита да убеди някой друг да му дочете историята. Само че всички в момента са заети и имат време само за един-два реда, другото нека си го чете само. Така започвате да четете заедно и на смени – първо вие два реда, после то два, след това баба му два реда и т.н.

Дори вече да чете, продължете и вие всеки ден да му четете поне по 10-ина минути. Правете го изразително, имитирайте гласа на героите. Спирайте и го карайте да отгатва какво ще се случи по-нататък, обсъждайте постъпките на героите. Така развивате т.нар. четене с разбиране.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар