Детето не иска да чете? А вие личен пример давате ли?

промоции

Обикновено родителите на дете, което не обича да чете, се притесняват. Често не си дават сметка, че може сами да са виновни


Широко известна причина за безразличието към четенето е примерът. Синът едва ли ще заобича книгите, ако от малък не е виждал родителите си да отварят книга. Но дори пристрастените към четене майка и баща могат да отблъснат детето заради престараване. Учили са го да чете твърде рано и по грешен начин.

Съвременни методики отричат наизустяването на наименованията на буквите

„Бе, ве“ или“ бъ, гъ“ не отговаря на реалното им звучене в текст. Не е подходящо и ученето им с картинки, например М -“ мост“. Свикне ли да свързва М с “ мост“, детето ще се затрудни да прочете „мяу“, където звукът „м“ е мек.

Затова решите ли сами да учите детето преди предучилищна възраст да чете, най-напред вие почетете по въпроса и изберете подходящ метод. И бъдете търпеливи – дори то да не напредва бързо, не пестете похвали при най-малкия успех. Иначе ще го отблъснете.

Внимавайте при избора на книжки

Има издания, в които думите са разбити на срички. От безбройните тирета погледът се премрежва, а думите плашат с дължината си. Не избирайте книга само по красивите илюстрации. Прочетете няколко страници. Стане ли ви интересно, значи и на детето ще му е интересно.

Искате ли да заобича книгите, не го карайте насила да чете

Не го уговаряйте да отвори книжка, ако в момента му се играе. Не допускайте гневни нотки, не се карайте, когато бърка. Ако грешките са много, укротете педагогическия си плам и не поправяйте всяка.

Ако детето вече срича, но чете с нежелание, събудете интереса му

Започнете да му четете много увлекателен текст и спрете на най-интересното място, защото нямате повече време. То ще грабне книгата и ще се опита да убеди някой друг да му дочете историята. Само че всички в момента са заети и имат време само за един-два реда, другото нека си го чете само. Така започвате да четете заедно и на смени – първо вие два реда, после то два, след това баба му два реда и т.н.

Дори вече да чете, продължете и вие всеки ден да му четете поне по 10-ина минути. Правете го изразително, имитирайте гласа на героите. Спирайте и го карайте да отгатва какво ще се случи по-нататък, обсъждайте постъпките на героите. Така развивате т.нар. четене с разбиране.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар