Как се отглеждат стайни свежи билки целогодишно?

Няма причина да се лишите от свежи билки собствено производство

Има достатъчно видове, които може без проблем да се отглеждат в саксии в стаята. За да не се разочаровате, заложете на най-приспособимите.

Обикновеният хилядолистник (Achillea millefolium L.) е лесно за отглеждане многогодишно растение. При преместването в саксия изрежете стъблата на височина 5-7 см над земята. Почвата трябва да е хранителна, добре дренирана, да не е с кисела реакция. Държи се на светло и се поддържа умерена влажност. Клонки може да слагате в чая си, да подправяте ястия с месо, особено ако е по-мазно.

билки саксии

Отглеждайте билки в саксии

Молодилото (Sempervi-vum tectorum) също е устойчиво растение, разраства се бързо и е красиво

Прихваща се изключително бързо. Розетка може да престои до месец и пак да я посадите успешно след това. Подходящо е като почвопокривно под по-високи стайни цветя. Плитките му корени няма да пречат. Най-добре се чувства на светло, почвата трябва да съдържа и пясък. Ако е богата, окраската избледнява. Но дренажът е задължителен, защото месестите стъбла лесно загниват. Без проблем преживява продължително засушаване. Поливайте само през подложната чинийка. Високите температури не са му по вкуса. Сокът на листата има бектерицидно действие.

Полската календула (Calendula arvensis) е едногодишно растение, чийто живот маже да удължите в саксия

Коренът е осовиден, така че съдът трябва да е по-дълбок. Обича слънчево място и по-бедна почва. Ако е хранителна и поддържате висока влажност, ще се появят гъбични заболявания. Чувства се най-добре в помещение с температура около 20 градуса. Билката е използвана като лекарство още през XII век. Силен антисептик е, сваля кръвното. Сухи листа от календула придават оранжев цвят на тестото. Добавка е към изисканите салати.

Розмаринът (Rosmarius officinalis) е многогодишно растение, но при нашите условия няма да оцелее в градината при суха зима

Добре е обаче да го вкорените по-рано, още в края на лятото. Но ако сте го гледали в кашпа на балкона, лесно ще се приспособи към стайните условия. Кореновата му система е мощна, така че използвайте просторен съд. Почвата трябва да е леко песъчлива, с неутрална киселинност. Вирее най-добре на ярко осветление, през зимата ще трябва да го осветявате допълнително. Розмаринът може да загине от преовлажняване. Лошо реагира и на висока стайна температура, но при 15 градуса ще се чувства чудесно. Растението обича подрязване, така че смело чупете клонки за гозбите си с картофи или за задушено свинско.

Дълголисгната мента (Mentha longifolia L.) е най-приспособима към стайни условия

Макар да расте без особени грижи в градината, в саксия през зимата трябва да осветявате допълнително ада пръскате по-често листата. При недостиг на светлина ментата губи аромата си. Расте добре в лека, хранителна почва. През зимата се полива умерено. Колкото по-често чупите връхчетата, толкова по-кичест храст ще се образува.

Горчивата полина (Artemisia absinthium) е многогодишна билка

Не е капризна, но колкото е по-светло мястото й, толкова по-ароматни са листата. Почвата трябва да е лека, добре дренирана, с добавен едър пясък. Поливайте умерено, най-добре в подложната чинийка. Не се препоръчва прекалено висока температура. Полината се слага в месни ястия, салати и дори в десерти. Много е силна, не прекалявайте.

смайлийн

Смайлин – връща усмивката на вашето лице

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар