Как да превърнете вашите заповеди в негови желания?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

За любовта и мирното съвместно съществуване в двойката е нужно мъжът да има последната дума. И тя трябва да е „Добре, скъпа”


Виц, но разкрива психологията на много жени. Те искат да командват любимия и често се чудят защо има скандали вкъщи. Ами защото забравят най-същественото и в човешката, и в мъжката природа, твърдят специалистите по семейни отношения.

Психологически механизъм

За всички хора важи един и същ психологически механизъм – те се стараят много повече за това, което са окуражени да правят, отколкото за това, което се изисква от тях да не правят.

За мъжете пък винаги е характерен стремежът да бъдат герои и победители в очите на любимата жена. Онзи, който се чувства командван, няма как да се чувства и велик.

Следователно всичко, което искате да направи мъжът ви, трябва да изглежда пожелано от него. Умната жена знае как да му внуши цели и да го окуражи да ги постигне. Тя предлага решения под формата на теми за обсъждане, но никога не се налага. И макар че е свършила цялата проучвателна и мисловна работа примерно каква нова кола да купят или на какви курсове да запишат детето, накрая изглежда, че идеята е негова. А тя просто казва „Добре, скъпи“.

Повечето жени я знаят тази теория, но им е трудно да я изпълнят на практика. Грешката е, че се стараят да потискат нежеланите мисли, които водят до нежелателно поведение, обясняват психолозите. Потискането на мислите е трудно, почти невъзможно.

Сигурно знаете по себе си колко усилия изисква да изгоните от главата си мерака за сладкиш, като сте решили да отслабвате, или желанието за цигара, като се мъчите да спрете да пушите. Потискате, потискате и в един момент се предавате – изяждате шоколада или палите цигара. По същия начин действа мисълта „Той не ми помага вкъщи“. Гоните я, гоните я и в един момент я вербализирате с упрекващо-скандалджийски тон и го изкомандвате какво да прави.

Накрая резултатът е трагичен – хем потискането на мислите е имало обратен ефект (нарушили сте диетата, пушили сте, скарали сте се с мъжа), хем се чувствате ужасно, защото излиза, че нямате воля да устоите за нещо, което знаете, че не бива да правите.

Не потискане, а заместване

За да не се стига до това, психолозите препоръчват не да потискате нежеланите импулси, а да ги замествате. Решете предварително какво ще си помислите, когато в главата ви се яви нещото, с което трябва да се преборите.

Изглежда лесно, когато се усетите, че разсъждавате колко ще е вкусно парчето торта. Фокусирате се примерно върху представата как ще влезете пак в любимите си дънки. Тази хубава мисъл замества онази за тортата.

По същия начин, когато се ядосате, че любимият не ви помага да направите вечерята, си имайте предварително подготвена реплика какво ще му кажете. Няма да мърморите, няма да командвате, а ще го мотивирате с нещо от сорта на “ Скъпи, ти имаш силни ръце, нарежи месото, моля“.

Като свикнете да разсъждавате по този начин, за всичко можете да измислите как да го вдъхновите, за да се почувства единствен и незаменим.

Не прогонване, а планиране

Вторият номер е да планирате. Няма нужда да се мъчите да прогоните мислите, които знаете, че могат да предизвикат скандал. Те винаги си стоят там някъде и дебнат да изскочат в най-неподходящ момент, предизвикани от някоя дреболия.

Какво съветват специалистите да правите, щом искате с по-малко мъки да откажете тютюна? Препоръчват, когато ви се допуши, веднага да предприемате действие – да започвате да дъвчете дъвка например. Т.е. да си намислите как да прекъсвате връзката между мисълта за цигара и поддаването на изкушението.

Така планирайте и какво точно ще направите, когато ви връхлетят онези недоволства от мъжа ви. Или когато трябва да проведете разговор, в който предварително знаете, че мненията ви ще се разминават и вероятно ще се скарате. По време на този разговор, като ви се доще да се развикате или пък като предугадите, че той ще избухне, планирайте, че ще извадите от хладилника по един сладолед, за да охладите страстите.

Методът на ластика

Освен заместването и планирането психотрапевтите препоръчват още една елемантарна техника за предпазване от нежелани мисли, които водят до нежелателно поведение.

Сложете си един цветен ластик на китката, опъвайте го и го пускайте рязко, като усетите, че сте на път да направите нещо, което ще развали отношенията ви с любимия.

Този метод действа много просто: не се опитвате да спрете мислите, ами мозъкът ви сам се научава да ги избягва. Нарича се обуславяме – плясната с ластика, неприятната мисъл води до неприятно физическо усещане.

Доказано е, че дейности, повтаряни многократно в продължение на дълго време, се отразяват на връзките между невроните, създават пътища, по които протича информацията. Така мозъкът научава каква е причинно-следствената връзка между нежеланите мисли и ластика. И за да избягва болката, сам свиква да гони ‘нежеланите мисли.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар