Бяга от училище: намерете причината, за да няма последствия

Детето бяга от училище! Не е нещо, което да се е случило само с вашето дете


Не губете контрол, не викайте, а слушайте. Защото руската психоложка Елена Гончарова смята, че трябва да си помислите дали и вие като родители нямате вина.

Тя описва няколко типични ситуации в отношенията с детето, които много често стават причина за бягства от училище. Ако се намерите в тях и направите добър анализ, мерките ви ще бъдат много по-ефективни.

Грешна йерархия

Семейството има ръководители – мама и татко. Те задават правилата, които детето спазва. В тийнейджърската възраст вече има силен бунт срещу тях. Родителите трябва да ги обмислят, да ги обсъдят със сина или дъщеря си и да обявят кои са задължителни. А няма спор, че ходенето на училище е от най-задължителните.

Инверсията в йерархията – когато детето се оказва над родителите и правилата, е най-разпространената причина за бягствата от училище, твърди Елена Гончарова.

Казано по-просто, изпуснали сте контрола. Поради някакви причини сте се докарали дотам тийнът да не зачита родителския ви авторитет, да не му пука за вашето мнение, да има усещане за безнаказаност, да се чувства неприкосновен. Внимателно и постепенно трябва да вземете мерки, за да си върнете ръководната позиция. Защото бягствата от училище може да са предвестник на по-големи проблеми, ако детето ви реши да не спазва правилата.

Звучи страшно, но като се замислите, руската психоложка е права и тук попада най-често срещаното тийнейджърско обяснение за отсъствията. В училище е тъпо, даскалът каканиже неща, които ги има в учебника, какъв е смисълът да седя в час и тям подобни. Отвърнете твърдо, че ходенето на училище е неотменимо условие за завършването му. Употребете целия си родителски авторитет, за да вкарате здрав разум на тийна, като заявите в прав текст, че за отсъствията ще упражнявате непрекъснат контрол.

Разновидност на инверсия в йерархията съществува в семейства, в които между родителите има неразбирателства. Тогава синът или дъщерята опитва да създаде проблем, за да стресне и да сплоти мама и татко. Купчината отсъствия могат да доведат от изключване от училище, следователно те ще започнат да си взаимодействат, за да вкарат наследника в правия път, и ще оставят на заден план собствените си противоречия.

Скрита коалиция

Бягствата от училище се срещат в семейства, където съпружеските отношения са изгубили топлината и честността, но поради някакви причини родителите не признават брака за приключил и остават заедно, смята психоложката.

Тогава е възможно един от тях да намира у детето сили и смисъл да остане в семейството, опира се на него и се превръща от родител в съюзник на тийна срещу другия родител.

Но тийнът е достатъчно голям, за да разбира това, и достатъчно хитър, за да се възползва. Като не си е научил, а ще правят контролно, той бяга от училище. Знае, че баща му ще се кара, но мама ще прояви разбиране и даже съчувствие. Тя също ще е недоволна, но неминуемо ще намери оправдания и ще подкрепи прегрешилото дете, защото са съюзници срещу тате.

Подобна форма на отношения, когато родителите на думи осъждат бягствата, на дела единият взима мерки, а другият избира позицията на защитника, Елена Гончарова нарича „скрита коалиция“. Тази негласната дружба на единия родител с детето срещу другия може да не е осъзната, но води до големи проблеми с поведението в тийнейджърска възраст.

Твърда йерархия

Бягствата от училище се случват и в семейства, където родителите имат големи изисквания към децата. Само високи оценки и безкрайно послушание може да се окажат непосилно бреме за тийна. Някои изпадат в депресия. Други тръгват на открит бунт, оспорват всичко, престават да спазват всякакви правила и норми на поведение, диктувани от родителите. Трети прибягват към по-мълчалив и ограничен протест – бягствата от училище. Тази форма на поведение е характерна за семейства, където при твърдата йерархия не се отчита мнението на детето, посочва Гончарова.

В този случай съветът е да говорите със сина или дъщеря си много подробно, да обсъдите недоволствата и желанията му, да се споразумеете за едни правила, които се спазват желязно, и да отстъпите за други.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар