Ето как да си отгледате чаено дръвче у дома!

Да отгледаш сам плододайно растение или чаено дръвче е не само удобство, но и предизвикателство


На това се дължи популярността на малките цитрусови дръвчета и на подправките в домашната градина. Чай също можете да имате винаги под ръка, макар и не съвсем без грижи.

Чаените храсти са изискващи растения, които може да виреят само при определени условия. Кръстени са през 18-и век от легендарния ботаник Карл Линей на богинята Tea. Съзвучното с английското tea име остава най-популярно, въпреки че официално растението е отдавна квалифицирано. Разновидностите на чая са част от род камелия.

Вечнозеленият храст е гъст, а листата се сменят всяка година

Падат през пролетта, но поетапно. В стайни условия стига до метър. Сортовете са различни и листата варират от 4-5 до 20 см дължина. Въпреки че точно те са ценни, възрастните растения цъфтят дори при стайни условия. Багрите са бяло-кремаво или светлорозово.

Сортовото разнообразие е огромно, което предполага и многото вкусове на чая. Не всички се отглеждат в стаята, индийските например виреят само в природата. Най-общо пригодените за саксия се делят на дребнолист северен чай с виолетова опушена окраска на младите листа и едролист южен с червеникаво-зелена.

Хладното зимуване е най-сложният момент при отглеждането на чай

В идеален вариант трябва да се държи при температура от 8 до 12 градуса. Но може да преживеят и при обичайните по-топли условия. Тогава трябва рязко да се повиши влажността на въздуха.

В периода на растеж е желателно температурата да не превишава 20-25 градуса. При жега растението частично изсъхва и губи интензивността на цвета си. През лятото е добре да изнесете чаеното храстче на свеж въздух, но когато нощните температури се вдигнат над 13-15 градуса. Или редовно да проветрявате стаята.

Полива се след засъхване на горния слой

Подгизването спира растежа и води до загниване на корените. Засушаването пък предизвиква падане на листата. По време на цъфтеж влажността на почвата леко се намалява. През зимата също се полива, като се поддържа лека влажност.

В грижите за чая задължително включете и разрохкване на почвата. Не след всяко поливане, но редовно. Внимавайте да не нараните корените.

През първите 5 години растението се пресажда всяка година, след това при необходимост, но се подменя повърхностният слой. Киселинността на почвата задължително трябва да е в рамките на 4,5-5,5. Субстрат за рододендрони е най-подходящ.

Влажността на въздуха е много важна. Растението не се държи в близост до отоплителни уреди, пръска се редовно. Може да поставите саксията и върху съд с влажен керамзит. За поливане и пръскане се използва само топла, мека и престояла вода.

Растението се подхранва през цялата година (с изключение при прохладно зимуване). Стандартната честота е 1 път на 2-3 седмици през пролетта и лятото и 1 път на 5-6 седмици през есента и при топло зимуване. В млада възраст чаеното храстче има нужда повече от азот и фосфор и по-малко от калий. Като стане на 4 години, предпочита балансиран подобрител.

Първите листа за чай се берат след четвъртата година от май до септември. Режат се връхчета с 2-3 листа. След това се сушат на сянка. Така ще получите зелен чай. Черният изисква специални технологии.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар