Ето как да си направите лиана дори и на балкона

Далеч не всяко растение е безопасно за оградите и стените. Но има достатъчно ефектни видове, с които без проблеми да оформите цветна стена


За целта може да използвате дори и лека конструкция.

Бързорастящият бръшлян запълва плътно всяка опора и затова е подходящ най-вече за обличане на стени или стабилни беседки, а не за леки опори.

Не всяка плетка от въжета може да задържи клонките на пълзящите рози. За тях е най-добре да предвидите класически арки или перголи.

Клематисът се чувства прекрасно на дървена решетка, но не се катери добре по стени.

А орловите нокти бързо образуват плътен и гъст храст, който трудно ще се задържи на просто колче. Затова пък за крехката ипомея то е напълно достатъчно, стига да става дума за 2-3 стръка.

Ако не сте изградили специално решетки за цветята, а искате да ги пуснете по огради или балкони, не трябва да забравяте за влагата, която задължително ще се образува от гъстата зеленина. Нужно е да осигурите циркулация на въздуха, за да предотвратите загниване и на цветята, и на опората.

Най-малко масивни, но с достатъчно обилен цъфтеж, са предимно едногодишните видове. Особено ефективни са при конструкции, които трябва да се прибират през зимата или имат нужда от специална защита на декоративното покритие. Да сваляте от тях преплетените клони на многогодишните е сложна работа.

За всякакви леки дървени конструкции са подходящи ипомеите. Те виреят и на слънце, и на лека сянка. Имат нужда само от постоянна лека влага, не им трябва подхранване, не е необходимо да се режат прецъфтелите фунийки. Единствено се налага от време на време да ги насочвате по подпорите.

Тунбергията също е подходящ избор за леки подпори

А оранжевите или бели цветове са достатъчно ефектни на фона на едрите ярки листа. На нея сянката не й е по вкуса, но пък расте бързо и няма други капризи.

Ароматният грах с ефирните си стъбла и красиви съцветия е достатъчно въздушен за леки конструкции. При него слънцето е абсолютно задължително, ако искате да образува пъпки. Добре е да се подхрани 2-3 пъти през сезона с универсален тор за цъфтящи видове.

Декоративните тиквички ще натежат само при образуването на плодовете, но преди това ще покрият много бързо с пищната си зеленина цялата конструкция.
Може да намалите част от плодовете, ако се притеснявате да не повредят с тежестта си подпорите.

Азарината с изящните си тръбести цветчета е достатъчно лека за тези конструкции. И адлумията е добър вариант, няма да натежи прекомерно.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар