Не забравяйте, че децата ви наблюдават дори когато не ви гледат!

Ако сте го учили да не яде в хола пред телевизора, не си помисляйте вие да го правите, защото ще изпуснете интересен сериал или мач


Преди пубертета детето може и да премълчи, като забележи. Но тийнът ще ви зададе неудобния въпрос „Защо ти можеш, а аз не?“ Ако сте го възпитавали да не влиза в конфликти на улицата, не си изпускайте нервите, когато ви засекат на магистралата или ви изпреварят на опашката. Той ви наблюдава дори когато не ви гледа. И става такъв, каквито са родителите му, а не такъв, какъвто те му казват да бъде.

Не забравяйте, че тийнът е особено чувствителен на тема справедливост

Ако до този момент сте му подхвърляли всякакъв род обвинения, без да се замислите особено (“ стига си си гризал ноктите „,“ говори по-високо де, кво мънкаш“, „ужасно си лигав, я се стегни малко“ и т.н.), сега е по-добре да сте напълно сигурни, че критиката ви е основателна. Той няма да ви позволи да го юркате за щяло и нещяло и да се държите с него като с малко дете. Бъдете сигурни, че няма да търпи критика на килограм, вече е доста внимателен доколко я заслужава. Преценявайте дали някои от забележките не може да бъдат премълчани. Правете само тези, които наистина имат значение да променят нещо важно в поведението му.

Ако стаята на дъщеря ви или сина ви е постоянно разхвърляна, това не е повод да крещите всеки ден. Кажете веднъж, скръцнете със зъби втори път, но не натяквайте непрестанно. Все пак си се въргаля в собствената си кочинка. Ако обаче системно получавате оплаквания от съседите, че докато ви няма, пуска музиката като на стадион, имате основание да сте по-настоятелни в забележката си.

Тийновете са особено бдителни, когато отношенията между двамата родители са обтегнати

Трябва да внимавате как се държите с партньора си, защото в тази възраст детето категорично заема страна и вие губите неговото доверие. Не нагрубявайте, не се подигравайте, не подценявайте и не унижавайте другия родител. Не само че ще загубите множество точки в очите на детето си, но и му давате модел за връзка, който то ще пренесе в своя живот.

Най-полезното, което може да направите за тийна, е да бъдете добър ролеви модел на поведение и начин на мислене. За всяка своя грешка се пригответе вече вие да чуете иронични или ядни забележки.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар