Качване по стълбите – добра минитренировка, но бъдете внимателни!

Кое е по-доброто: да поемем нагоре по стълбите или да вземем асансьора?

Отговорът не е общовалиден, макар повечето от нас да са убедени, че качването по стълби е полезно. Оказва се, че това не важи равнозначно за всички…

Ако имате нужда от отслабване или от раздвижване, защото работата ви предполага да седите по-голямата част от деня – то със сигурност асансьорът не е за препоръчване. Но има и още нещо, което трябва да знаете, и то е, че качването на стълби не е толкова здравословно, колкото може би си мислите, че е.

качване по стълбите

Качване по стълбите – добра минитренировка

Добра минитренировка

Все пак, да започнем с доброто. А именно – ако искате да се раздвижите и да потренирате малко мускулите си – стълбите не са никак лош вариант. Когато изкачвате стъпала, използвате мускулите на прасците, бедрата, дупето и дори на долната част на корема (ако поддържате цялото тяло в изправена поза). Освен това се подобрява кръвообращението, а оттам и всички процеси, свързани с циркулация в тялото, се оптимизират.

Но ако прекалите с качването по стълби, това занимание може да не се окаже полезно. Защото макар и да е добър вариант в заседналия ни начин на живот, катеренето по стълби е физическа активност, която натоварва силно коленете. Така че – внимавайте да не прекалявате с нея. В разумни дози е отлично фитнес занимание!

И имайте предвид, че предупреждението важи и за хора, които нямат установени проблеми или износване на коленните стави. Много хора генетично имат деформации на колената, неправилна позиция или недоразвита форма на капачката на коляното, която понякога се измъква от ставата.

Освен това износването на хрущяла за хората в по-напреднала възраст е нещо сравнително обичайно, пише „Жуpнaл“. Капачката на коляното е разположена между костта и сухожилието. Тя е покрита с хрущял, който трябва да предпазва сухожилието от триене. Но това триене е много силно, когато се качвате продължително време по стълби.

Кой трябва да е особено внимателен с качването по стълби?

Ако сте с наднормено тегло, това допълнително натоварва коляното при изказване по стълби и увеличава процесите на триене, които увреждат сухожилието. Възможните последствия от това претоварване са изпотяване, болка, а при бременните може да предизвикат преждевременно раждане.

Дали слизането по стълби е по-безопасно?

Всъщност – не. Когато слизате надолу, натоварването е различно, но понякога може да е и по-вредно. Ортопедите препоръчват да не се изкачват/слизат повече от три етажа на един път.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар