Стойте далеч от емоционалния рекетьор

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Емоционалният рекет обикновено е дело на неуверени в себе си хора, егоисти, които използват чуждата слабост, за да прикрият собствената си немощ


„Ако ме обичаш, ще ми купиш тази чанта“, казва тя на любимия. Звучи като обикновено глезене, но е пример за една от най-разпространените манипулации в личните отношения – емоционалния шантаж. При него единият партньор използва чувства като любов, страх, вина, за да накара другия да направи нещо, което не иска.

Специалистите описват това поведение като низ от условия и заплахи, които контролират поведението. Няма физическо насилие, но все пак има жертва. Коварното е, че тя много често не се усеща на какво е подложена и не прави опити да се измъкне. А емоционалният шантаж нанася също толкова болезнени травми, защото е вид психически тормоз.

При това с него се свиква и той се превръща в траен начин за отношения в двойката. Манипулаторът използва тази тактика, понеже открива, че работи безотказно – получава, каквото иска. Даже се пристрастява към нея.

Жертвата задоволява желанията му, макар че изпитва вътрешна съпротива. Но знае, че ако откаже, ще изпитва нещо по-лошо – чувство за вина или страх. В крайна сметка така променя поведението си, че на партньора му става все по-лесно да я подчинява. Даже тя самата започва доброволно да казва или да прави онова, което смята, че манипулаторът очаква.

За да се измъкне човек от емоционалния шантаж, трябва най-напред да разпознае знаците му

Както при всеки шантаж, и при емоционалния има заплаха. С директни думи или с намеци, тя е оправена към нещо, което жертвата цени. Може да е необходим и любим предмет („Ще останеш без колата си“, „Няма нова чанта, щом не искаш да ходим на обяд при мама“ и т.н.) или нещо по-абстрактно като например приятелство или близка връзка с роднини (“ Ако искаш да си с мен, няма да излизаш с Биляна“, „Много ще се разочаровам, ако продължиш всяка вечер да говориш със сестра си“).

Най-често заплахата експлоатира любовта и затова всяко изнудване започва с „Ако ме обичаш“. Жертвата е принудена да доказва обичта си, като прави нещо, което не иска, и това е най-отвратителното в емоционалния шантаж. Но той се крепи точно на тази част – излиза, че щом откаже на манипулатора, жертвата се отказва от любовта си към него.

По-нататък последствията са ясни – след като тя не го обича, партньорът има пълно право да я напусне. Така изтънченият мъчител експлоатира и естествения страх от провал на връзката, изоставяне, самота, който живее у всеки човек.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар