Става ми лошо при пътуване… Ето какво гарантирано помага!

Става ми лошо при пътуване… Какво помага?

Гадене, главоболие, световъртеж… – това са най-често срещаните симптоми, които показват, че пътуването с автомобил ни причинява дискомфорт. Но има начини, с които да облекчим страданието и дори да го избегнем, при това без да се налага да пием медикаменти. Достатъчно е да ядем каквото трябва и да избягваме забранените храни, които влошават или провокират състоянието.

Болест на движението

Лекарите наричат така този синдром. Става дума за състояние, което засяга някои хора при ритмични или по-резки движения на тялото им, докато са седнали или прави в превозно

Става ми лошо при пътуване

Става ми лошо при пътуване

средство (автомобил, автобус, влак, самолет, кораб).

Оплакванията най-често са: главоболие, гадене, повръщане, замайване. Обикновено това се обяснява с малформация на вестибуларния апарат, която реагира при специфични стимули – каквото е и пътуването. Когато положението е много тежко, най-добре да се обърнем към лекар, който да ни предпише подходящ медикамент. Но бихме могли да си помогнем и сами с промяна в хранителния режим. Не става дума само за продуктите, които консумирате по време на път, а и за тези, които хапвате преди самото пътуване. Има продукти, които облекчават разстройството и други, които го обострят.

Какво можем да хапваме?

Джинджифил

Той е перфектното помощно средство по време на път, защото подпомага храносмилането и спира гаденето.

Може да се приема в най-различни форми: като бонбони за смучене, дъвка, билков чай, дори и в бисквитки.

Папая

Не толкова популярна, но всъщност много полезна. В тропическите страни е известна със своите лековити свойства. Ефектът й се дължи на ензима папаин, който помага да се създаде здравословна кисела среда в стомаха и така предотвратява позивите за гадене и повръщане.

Ябълки

Ябълките са богати на мощни антиоксиданти, които помагат на имунната система да се справи с възникналите проблеми. Освен това съдържат пектин и ензими, които стимулират детоксикацията, благоприятстват храносмилането, създават чувство на ситост, имат пробиотичен ефект и регулират бактериалната флора в случай на стомашно-чревно заболяване.

Крекери

Слабо солените бисквитки и солетите абсорбират стомашната киселина, тъй като са с високо съдържание на нишесте, облекчават дискомфорта и спират гаденето. Те са в състояние да стабилизират буквално „обърнат с главата надолу“ стомах.

Лека закуска

Преди пътуване е важно да се избягват както гладуването, така и прекалено обилните ястия. Идеалният вариант е да се хапне лека закуска, в която да има бисквита или сухар плюс нещо течно, но не газирано, и задължително със стайна температура.

Какво да избягваме?

Преди и по време на път не бива да се консумират мазни храни и алкохол, пише „Жуpнaл“. Мазните храни са по-тежки и могат по-лесно да предизвикат гадене, а алкохолните напитки влошават симптомите на морската болест, световъртеж, гадене, главоболие и потене.

Не са подходящи и шейковете с мляко, тъй като то може да предизвика повръщане, особено при малките деца.

Добре е да се избягват и твърде пикантни и пържени храни, защото дразнят стомаха и забавят храносмилането, като по този начин причиняват стомашни проблеми.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар