Как да успокоите порасналото дете в екстремни и стресови ситуации?

Научете го да се отпуска – дишането през носа в екстремни ситуации има страхотно въздействие


При силна уплаха помага и да легне на земята с ръце до тялото, за да медитира няколко минути, като си представя, че е на хубаво и безопасно място. След това визуализира как всяка част от тялото му се отпуска и натежава, буквално потъва надолу.

Може да правите тези упражнения заедно, като не забравите да се забавлявате. Не трябва да създавате атмосфера на „имаме голям проблем и работим върху него“.

Релаксиращи упражнения е добре да се правят превантивно по няколко пъти седмично. Те са полезни и да няма никаква фобия – заради стреса и натоварването като цяло.

След като настъпи известно успокоение у детето, опитайте да се срещнете с проблема лице в лице. Ако той вече е разкрил пред вас своя страх, вероятно ще ви позволи да му помогнете. Ако е страх от вода, отидете на басейн. Ако е страх от куче, срещнете се с приятел, който има куче. Ако е страх от говорене пред хора, организирайте скромна публика у дома и нека всеки разкаже любимия си филм.

Какъвто и да е проблемът, е необходимо да проявите огромно търпение. Може да сте сигурни, че от първия път няма да има видими резултати. Кажете го на тийна – обяснете му, че притесненията се превъзмогват стъпка по стъпка. Не бива да очаква от себе си невъзможни неща, защото това ще го натовари допълнително.

Пазете го от всякакви други натоварвания – може за няколко месеца да зарежете амбициите за пети чужд език или за световна кариера по фигурно пързаляне. Страховете се обострят при стрес и после се коригират по-трудно.

Колкото по-рано се заемете със страха на детето, толкова по-голяма е вероятността да го изкорените и повече да не се връща. Никога не форсирайте и не критикувайте детето си, че се справя бавно с проблема. Не го натоварвайте с десетки напътствия и съвети. Погрижете се да се чувства максимално обичано и ценено.

Ще помогне, ако повишите като цяло усещането му за смелост. Създайте предпоставки тийнът да прави неща, в които е по-добър от другите и в които може да прояви повече кураж. Самочувствието, което ще натрупа, ще му е от помощ и в борбата с фобията.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар