Развод по време на пубертет: как да успокоите детето?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Когато децата са малки, те още не осъзнават, че могат да използват развода като инструмент да манипулират родителите си


Но в тийнейджърските години раздялата на мама и татко понякога им идва дюшеш.

Ако вие изпитвате вина пред детето си, че сте „разбили семейството му“, „оставили сте го без майка/ баща“ и т.н., няма нужда от толкова драма. Самите вие все още сте в стрес и всичко ви изглежда неспасяемо. Колкото по-бързо започнете да разсъждавате трезво, толкова по-скоро синът или дъщеря ви ще почувства отново, че сте стабилен и здравомислещ човек, че може да разчита на вас. В момента тийнът има нужда от това, а не от вашите разкаяния.

Чувството ви за вина е нормална реакция, но то се бори с аргументи

Научете се да диалогизирате със себе си. Задавайте си въпроси: „Щеше ли синът или дъщеря ми да расте в добра среда, ако бяхме останали заедно с бившия“, „Би ли било щастливо детето ми, виждайки, че родителите му вече не се обичат и не са щастливи“, „На какво го уча, ако потисна собственото си право да потърся щастие“.

Добре е някой ден тези въпроси да бъдат чути и от тийна. Както двамата говорите открито за неговите емоции, така трябва да обсъждате и вашите. Признайте му, че се борите с чувство за вина, но съзнавате, че то е ирационално. Не му позволявайте обаче да хване слабото ви място и да се възползва от него, за да станете по-либерални в решенията си или за да му угаждате по-щедро.

Изразете желание да прекарвате повече време с него и дори съставете план. Направете списък от неща, които винаги сте искали, но все не е оставало време. Не оставяйте обаче впечатлението, че го правите, за да му се подмажете, а по-скоро, че самите вие имате нужда да се разсеете и да влезете по-лесно в новия етап от живота си, осъществявайки мечта.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар