Опърничавият тийнейджър ще чуе какво му говорите, ако действате ето така!

Сладкото детенце, което ви гледаше със зяпнала уста и наострени уши, когато отговаряхте на стотиците му въпроси, днес е кисел тийнейджър


Дори да седи точно пред вас, вече сякаш не чува и дума от това, което му казвате. Имате чувството, че е същество от друго измерение – гледа празно в една точка, а сетивото слух безвъзвратно е загубено.

„Ти чуваш ли какво ти казвам? !“ е сигурно най-често повтаряната реплика във всеки дом, където расте тийнейджър. И макар че тези думи обикновено биват изстреляни на доста висок тон, ефектът няма.

Първо спрете да крещите. Когато крещите, задействате директно присъщия тийнейджърски стремеж към бунт и непокорство.

И никакви заплахи. Ако искате тийнът да ви чуе, говорете му тихо, като с равностоен възрастен. Ще се наложи понякога да го предупредите, но нека е предупреждение наистина, а не заплаха. Предупреждение е:“ Ако прекараш цялата събота пред телевизора, ще ти е много трудно да наваксаш с ученето в неделя.“ Заплаха е: „Ако не станеш от телевизора, в понеделник спирам кабелната!“ Не трябва да звучи, сякаш няма избор, защото моментално ще ви покаже, че избор има – ще си остане пред телевизора, а от понеделник и вие се чудете какво да гледате, защото сте наказали и себе си. По-добре го предупредете какво би последвало от неговото действие (проявете креативност, не с дежурното „Като не учиш, ще си влошиш успеха“) и му предложете вариант за оптимално решение. Винаги изтъквайте, че вярвате в неговата преценка на вече голям човек.

Постарайте да не сте фалшиви. Забравете да играете театър пред тийнейджър

Правихте го, когато беше дете и той се връзваше, че ще заплачете, ако не ви слуша. Сега подобен подход би имал отрицателен ефект.

Много често той не чува какво му казвате, защото не разбира вашите мотиви или ги намират преувеличени. Например вие твърдите, че разхвърляната стая е срам за него. Тийнът веднъж е чул вашите доводи и изобщо не е съгласен, че разхвърляната стая е срам. Той така си я харесва и няма необходимост да я подрежда. И понеже не му се спори с вас, а не му се спори, защото вие също често не го чувате, когато пискате на тема разхвърляна стая, той автоматично се изключва.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар