Трябва ли да помогнете на порасналото дете да си намери приятели?

Някои ще кажат, че това си е работа на тийна – да си намира приятели, да се впише в средата, в която се озовал примерно в новото училище


Но да ставаш симпатичен и бързо да се сприятеляваш е трудно изкуство дори за възрастните. Така че ако детето ви е по-затворено, може би има нужда от малко помощ.

Обикновено в гимназията започват игри за надмощие – кой е най-готин в класа, кой е в компанията на „най-яките“ и кой е вън от нея. Ако тийнът не е достатъчно самоуверен, трудно ще се справи. Затова вкъщи не го потискайте с критики, показвайте му постоянно неговите собствени силни качества и колко много ги цените. Търсете мнението му, правете неща по негова препоръка. Не премълчавайте възхищението си, когато е постигнал нещо или е казал умна приказка. Дайте на сина или дъщеря си самочувствието, което е необходимо, за да намери приятели.

Твърде възможно е тийнът да не се сближи особено със съучениците си. Тогава го подтиквайте да контактува с приятели от старото училище.

Всякакви инициативи, където ще срещне потенциална компания, са за предпочитане пред затварянето вкъщи – курсове, спортни занимания.

Опитайте и по-често да ходите заедно на места, където има голям шанс да се запознае с връстници. Ако сте в хотел за ваканцията, самите вие завържете запознанство със семейства като вашето. Огледайте се за други родители с тийнейджъри и започнете най-обикновен разговор. Нека синът или дъщеря ви се убеди, че в подобно запознанство няма нищо необичайно и срамно.

Използвайте всеки удобен момент да му помагате да подобрява комуникационните си умения. Въвличайте го в ситуации, в които общуването с непознати е нещо естествено.

Може дори да вземете куче. Когато тийнът го извежда, ще общува с други кучкари и лека-полека ще се отпусне.

Ако винаги сте били силно взискателни и критични към детето си, успокойте топката. Окажете му подкрепа, защото може и да не ви показва, но този период е изключително труден за него. Не го оставяйте да се окопава в самотата си, но и не го притискайте да излезе от нея, а го окуражавайте.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар