Стратегията „син океан“ помага в кариерата

Модният цвят за тази година е лилавият. Но за да успеете в кариерата си, вие трябва да изберете правилния от двата цвята, които го съставят – синия и червения

Правилният е синят. Той дава името на икономическа стратегия, която ще ви свърши работа, ако смятате да започвате нов бизнес. С успех можете да я приложите и в битието си на служител.

Теорията за „червен океан“ и „син океан“ е разработена от У .Чан Ким и Рене Моборньо. Названията описват икономически ситуации. С малко повече въображение можете да си представите положението в червения – той гъмжи от риби, големите или просто по-хищните ядат малките и блика кръв. Другият океан не е пренаселен, никой не хапе и водата е безметежно синя. Това, разбира се, е поетичен образ, който авторите са измислили, за да стане теорията им запомняща се – в никой бизнес и в никоя компания нещата не са съвсем безметежни. Но пък „лирическият герой“ добре илюстрира същността на стратегията.

Накратко, имате много по-голям шанс за успех, ако изберете да се занимавате с работа, в която конкуренцията не е ожесточена

В бизнеса това означава да намерите пазарна ниша и да създадете нов продукт например. В ежедневието ви на служител означава да се заемете с дейност, в която колегите няма да ви съперничат.

За тази цел обаче е нужно да се отървете от митове, налагани от корпоративната култура, и от вредни навици, които може да сте си създали сами.

Работата в екип е толкова моден и издиган в култ принцип, че в много фирми и шефовете, и подчинените в един момент забравят какво е да работиш сам и да проявяваш самоинициатива. При това със социологически изследвания е доказано, че повече от половината служители мразят колективния труд. А голяма част нямат и нужните умения за него – той предполага не само професионални, но и социални качества.

Екипността е липса на ефективност, щом е по силите на един служител да свърши това, което се възлага на цяла група. Но често началници от средно ниво се презастраховат, като действат точно така. Вие ще се окажете в „син океан“, ако се кандидатирате да работите сами. Естествено, трябва добре да си направите* сметката дали е по силите ви, за да не се провалите. Това е шансът ви да покажете способностите си, без да зависите от колегите си и без да търпите негативи, когато някой от тях не се справя, било защото е некадърен, било защото го мързи. Съвсем естествено е след такъв успех е да ви възлагат още самостоятелни проекти, да получите повишение на заплатата и да се изкачите в йерархията.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар