Искате да сте убедителни и всички да разбират онова, което казвате? Ето как!

За да ви вярват хората, трябва да бъдете убедителни


Това е сложно изкуство, но задължителният елемент в него е да им дадете достатъчно добра причина да ви повярват.

Обикновено се смята, че това става, като изложите точно, ясно, понятно за съответните събеседници и сравнително стегнато аргументите си. Според някои теории говорят дълго тези, които не разбират добре материята, или пък се опитват нещо да лъжат и мамят.

С опити обаче е доказано, че умерено дългите обяснения са по-работещи от кратките. При това в тях може да е включена и информация, която няма директна връзка с темата, но звучи авторитетно – например от научно изследване.

Нивото на интелигентност не играело никаква роля

От това учените правят извод, че не може да се говори за връзка по-интелигентен – по-нечестен или обратното.

Изследователи от университета на Пенсилвания са провели експеримент, при който са изпробвали въпросния ефект. Те използвали сложна материя -научни концепции, които трябва да бъдат разбрани и приети за верни от неспециалисти. Тествали теории от социалните науки, биология, химия, физика и т.н. В част от обясненията съкращавали ненужни подробности. В други ги давали, макар че те не помагали да се вникне в концепцията, която поднасяли, и тя да бъде сметната за убедителна.

За всяка от концепциите изследователите пробвали четири различни начина за поднасяне: добро обяснение; добро обяснение плюс допълнителна информация, която по принцип можело да се редуцира; лошо обяснение; лошо обяснение с допълнителна информация, която можело да се пропусне.

Другият извод от изследването е, че все пак добрите обяснения се приемат по-добре от лошите – дори когато към лошите има допълнителна информация, а към добрите няма.

На практика това означава, че ще имате успех в работата си, ако говорите така, че хората да ви разбират

Но когато се опитвате да убедите шефа, колегите и партньорите си в нещо, добавете малко информация, дори да ви се струва, че може без нея. Естествено, тя трябва да бъде напълно вярна и по някакъв начин свързана с това, за което говорите. И най-важното -да прави обяснението ви по-влиятелно.

Чисто физиологичен признак е, че гласът се променя и лъжецът започва да говори по-трудно от обичайното, защото автоматичната нервна система намалява потока на слюнката по време на стрес и устата пресъхва.

При всички положения, за да сте убедителни, трябва да обяснявате на езика на слушателите си

Това означава да не използвате специфични термини и характерен жаргон, ако не са познати на събеседниците ви. Те няма да ви направят по-авторитетни и хората няма да ви повярват, а ще се почувстват като идиоти, които не ви разбират.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар