Още от бебе го научете да си духа носа

„Не може сам да си издуха носа“ е подигравателен израз, който означава, че човек не се справя с живота


Всъщност това е лесна работа, на 3 години детето спокойно може да я свърши. Само че задачата за много хлапета кой знае защо е омразна и се опитват да я отлагат колкото може по-дълго. Често си бършат носа с ръкава, което си е признак за лошо възпитание. А понякога причината са майките и бабите, които бързат да отменят наследника си във всичко и с тази усърдност пречат сам да добие полезни навици.

Педиатрите съветват да започнете с уроците за носа още на една година като на игра. Покажете на детето как вие издухвате носа си. Изпълнението ще го впечатли и ще го накара да ви имитира.

Но не очаквайте бързи резултати. Надали ще успява само, важното е да свикне, че сополите не трябва да остават в ноздрите му, нито пък да текат от тях, без да се бършат.

От ранна възраст ласкаво махайте пръстите, които бъркат в носа и търсят нещо. Това чоплене е много неприятен навик, който неусетно може да се лепне

На 3-годишното дете вече обяснете, че ще се разболее, ако сополите не се изхвърлят навън, а се връщат назад. Покажете му техника за издухване -устата е леко отворена, едната ноздра се запушва, а през другата се духа и секретите излизат. Без да го плашите, кажете, че не бива да духа двете ноздри едновременно – има риск от спукване на капиляри и ще му потече кръв.

За да приучите детето към полезния навик, най-добре да продължите да прилагате игровия метод. Например провокирайте го да духне запалена свещ с уста, а после нека опита да постигне същото с въздуха от нослето. Преди това покажете как се прави и контролирайте играта, за да няма поражения. По-безопасен вариант е да издухва хартиени късчета от масата.

Не забравяйте да предупредите, че шумното почистване е просташко. Не е нужно всички да чуят, че си духа носа. Същият ефект се постига и тихо.

На тази възраст обяснете и че бъркането с пръст в носа по нашите географски ширини се смята за неприлично, когато се случва пред очите на други хора. (В доста азиатски страни не е така – там смятат, че здравето е най-важно и щом се налага нещо да се вади от носа, местонахождението на човек няма значение.) Но и насаме не бива да го прави, защото с твърдите нокти може да нарани нежната кожа в ноздрите си.

За да насърчите добрата хигиена, дайте на детето цветни хартиени кърпички, приятно ароматизирани.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар