Кога да засадите пролетните цветя, които ще красят балкони и градини?

Обикновено на балконите домакините садят летни цветя, но преди тях можете да се порадвате на ярките багри от пролетните луковични растения


Те ще са в разцвета си от март до юни, когато на следващата смяна все още й е студено. Но за тях трябва да се погрижите още сега.

Най-добре е да изберете не екзотични, а добре познати сортове, студоустой-чиви, издръжливи и без специални изисквания. Но това не означава, че трябва да се ограничите само до синчец и зюмбюли. Може да засадите мускари, сцила, декоративен лук, нарциси и лалета. По-трудно ще е да отгледате тигридия, еукомис и спрекелия, които не може да зимуват в почвата, а се засаждат чак през пролетта.

Луковиците, които не се страхуват от студ, се засаждат през есента. Това важи както за градината, така и за балконските сандъчета. Зависи какви точно условия ще им предложите. На открит балкон трябва да ги бучнете още сега, за да имат време добре да се вкоренят и да се адаптират. Най-напред се засаждат минзухарите и хионодоксите. В края на септември идва ред на синчеца, нарцисите, лалетата и кокичетата. Декоративният лук и зюмбюлите се садят в средата на октомври.

При засаждането се спазват общите условия за отглеждане на луковици в саксии

Заравят се на дълбочина 3 пъти по-голяма от височината им (мери се от долната част на луковицата). Не ги садете прекалено плътно, за да образуват по-едри цветове. Дистанцията зависи от размера на цветето: при минзухарите е 5-6 см, а при лалетата – до 12.

Трябва да отделите повече внимание на почвата

Тези цветя обичат лека, рохкава, да пропуска вода и въздух, задължително да е хранителна. Ако ще си я правите сами, смесете равни части пясък, торф, торфена почва и листна. Не е добре да използвате градинска, но ако искате да спестите пари, задължително я обогатете.

На всяка цена направете дренаж на дъното на съда -луковиците лесно може да загният при подгизване. Височината му не трябва да е по-малка ат 5-6 см. След засаждането поддържайте постоянна лека влажност на почвата, за да се вкоренят добре растенията.

Не е задължително да садите само един вид, може да ги комбинирате и да създавате интересни композиции. Тогава спазвайте етажноет при подреждане на луковиците. Първи се заравят лалетата и нарцисите, посипва се почва, на следващия етаж са зюмбюлите и синчеца. Най-близо до повърхността са най-дребните луковици, които цъфтят първи. Не прекалявайте с гъстотата, всяко растение трябва да има достатъчно почва и място за корените си.

През зимата пролетната ви градина има нужда от защита. Дори най-студоустойчивите цветя трудно ще издържат при температури под минус 20 градуса. А в съдове ще загинат и при най-малкия мраз. При открити и незащитени балкони подредете саксиите в кутии или щайги, застлани с изолиращ материал. Всички свободни пространства запълнете с намачкана хартия или дървени стърготини. Похлупете и при нужда завийте с дебел найлон или плътен плат.

Ако балконът е закрит, но не се отоплява, продължете да поливате луковиците, не позволявайте почвата да пресъхне напълно. Те нямат нужда от чак такава защита, но все пак ги увийте в нещо и ги поставете върху изолираща подложка (дъска, пенопласт).

За да цъфнат по-рано луковичните балконски цветя, още в края на февруари ги развийте, стига да няма екстремни студове. При промяна на времето ги защитавайте отново, но дайте възможност при слънчеви дни да се загреят и да започнат развитието си. Поливайте активно и подхранвайте чак при появата на първите кълнове.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар