Порасналото дете ще извоюва своята независимост, въпреки вашия авторитет

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Най-късно като станат на 15, тийнейджърите се захващат активно да се борят за независимост

независимост
А каква ти независимост, ако приемат родителите си като авторитет. Не само че не искат да слушат съветите им, ами може даже да правят точно обратното. За да пробват себе си, пък и да видят докъде стигат границите за издържливост на мама и тате.

Колкото и да ви ядосва неподчинението на тийна, колкото и да ви тревожат рискованите му начинания и сякаш взетите напук грешни решения, психолозите съветват да си набиете в главата две ключови думи – правила и стабилност. Само така ще съхраните родителския си авторитет пред детето, докато заедно преживеете пубертета му.

За да сте сигурни дали тийнът ви се противопоставя или не е разбрал точно какво искате от него, формулирайте го ясно

Не говорете с общи приказки и намеци. Задължително е и вие да знаете защо искате той да постъпи точно така. Ако не сте напълно убедени, по-добре си признайте, обсъждайте и опитайте заедно с него да стигнете до решение. Иначе синът или дъщеря ви ще усети вашата несигурност и ще ви пренебрегне.

Когато обаче сте напълно сигурни, обявявайте правила – с малко приказки, но ясни, точни, убедителни и категорични. Нека тийнът да усеща, че срещу себе си има човек, който знае какво иска, знае защо го иска и го иска безкомпромисно. Това е основата за запазването на вашия авторитет като родители.

Например не може да кажете „Не искам да общуваш с това момче, защото не го харесвам“. Ваш проблем си е дали го харесвате или не го харесвате -той не се кандидатира за ваш приятел. Ако смятате, че общуването с него е опасно, трябва да говорите обосновано с детето си. Разбира се, без да употребявате думата „опасно“, а като проучите и изтъквате факти, от които синът или дъщеря ви сами да стигнат до този извод.

Другото нещо, което сигурно ще пропука вашия родителски авторитет, е да не спазвате обещанията си. Ако сте казали, че ще го пуснете в събота до по-късно с приятели, направете го. Ама забравили сте, че в неделя ще трябва да ставате много рано, за да пътувате. Няма значение – никакво отмятане от обещание.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар