Бебето може да чете по картинки

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

На 6-месечното бебе вече е време да подарите първата книжка. Има специални, които се мият, и са с достатъчно едри картинки

бебето
Показвайте ги, говорете за героите, съчинявайте свои истории. Това е много ценна форма на общуване между дете и родител. Бебето усеща вашето внимание и близост, а картинките и думите, които чува, развиват въображението му. След това му оставете книжката да си играе само с нея. Ще се учудите да чуете, че повтаря звуците, които издава пилето или агнето, като разглежда точната картинка.

Някъде на 8-9 месеца е време да купите книжка с картинки, която да четете и разглеждате заедно. Психолозите са категорични, че вашето четене ускорява процеса на неговото проговаряне. С първите възклицания, срички и думички, които произнася, когато види нарисуваните герои, бебето всъщност“ чете“ по картинки. Това е далечна крачка, но има значение за прехода към истинското четене.

Ако тези книжки са от достатъчно дебел картон, можете спокойто да ги оставите бебето и само да ги прелиства и разглежда.

Освен илюстрациите в книжките може да използвате албума със снимки -бебетата най-много обичат да слушат истории за себе си. Може да показвате и просто шарена рисунка на къщичка, около която да съчинявате истории. Малките деца харесват къщичката, защото я свързват с усещане за сигурност. Предпочитани герои са животните – на бебетата им харесва да слушат как ги имитирате и се опитват да правят същото.

Психолозите съветват на едногодишното дете да купите книжка с движещи се картини

В т.нар. панорамни книжки с неодушевените предмети ще имитирате истински действия, докато четете или съчинявате приказки. Движенията привличат вниманието на детето и позволяват да добавяте още истории, които го забавляват. Например за плаващия в морето кораб може да разкажете откъде идва, накъде отива, претърпял ли е бури, кой пътува на него, какви приключения е имал капитанът.

Историята по картинки е добре да има приятно и интригуващо начало, за да започне детето да слуша. Задължително е краят да е приятен, за да не се натъжава хлапето.

Когато разказвате на малкото дете, много е важно да повтаряте определени думи, които то да запомни.

Преразказвайте често и дори когато дообогатявате сюжета, краят винаги трябва да остава един и същ. Неслучайно приказките винаги започват с „Имало едно време“ и завършват със „И заживели щастливо“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар