Как да избегнем семейните скандали? (първа част)

Лесно можем да избегнем семейните скандали

Взаимната обич и внимание са в пълния си разцвет, когато решавате да се съберете под един покрив. И тогава едва ли на някой от партньорите му хрумва, че нежното цвете на любовта трябва да се отглежда много грижовно, за да не увехне при първия хладен повей на рутината.

Все пак не бива да приемате съвместното съжителство като тежък физически труд – не е чак толкова трудно да бъдете любезни, тактични и внимателни, напомнят психолозите. И предупреждават, че бързо и лесно можем да забравим, че нашето поведение се отразява на партньора ни и отношението му към нас. Затова опитайте да спазвате тези „предпазни мерки“.

1. Не обръщайте внимание на дреболиите

Любимият ви оставя пастата за зъби отворена или ви пита има ли мляко, вместо да провери, или смесва дрехите за пране произволно… Наистина е неприятно, тези навици дразнят и

семейните скандали

Не обръщайте внимание на дреболиите

лесно стават повод за вечно мърморене или лют скандал от ваша страна. А после трябва да направите куп положителни коментари като контрапункт на негативните критики, които сте избълвали срещу него.

Затова се запитайте, струва ли си да обръщате толкова голямо внимание на дребните „кривици“ на съпруга си и да си късате нервите взаимно.

Не е ли по-добре да забелязвате (и отбелязвате на глас) положителните страни на половинката си? Запазете спокойствие и поддържайте мирните отношения, като в такива моменти си спомните онези мили, смешни или значими жестове, които той проявява към вас всеки ден.

2. Изяснете финансовите си взаимоотношения

Парите са най-честият повод за скандали в двойките, особено за всекидневните разходи, казват семейните консултанти. Ако предварително установите правилата, всеки да си знае правата и задълженията за общия бюджет, ще си спестите много разправии.

При финансовите преговори обаче има протокол като при дипломатическите отношения: изберете удобно и за двама ви време, не разговаряйте, когато сте уморени и нервни; разисквайте темата редовно, но бъдете гъвкави и конструктивни (например ако единият от вас е в лошо настроение или има друг спешен проблем за разрешаване, отложете планирането на бюджета). По време на разговора запазете спокойния тон, не влагайте емоции, а разум, и никога не обвинявайте съпруга си, че парите не стигат. Започнете с поне една добра дума за това как той се оправя с финансите.

3. Не го будете посред нощ вбесени, че не можете да спите от неговото хъркане

Да споделяте едно легло с „дъскорезница“, може да ви подтикне към крайни мерки, но едва ли си струва да прекарате останалата част от живота си в затвора заради това, като има решение. Доказано е обаче, че средно годишно стават над 100 агресивни скандала с леки физически нападения (бой с възглавницата например), заради хъркането на половинката в брачното ложе.

Консултирайте се със семейния лекар как да се справите с проблема, пише „Журнaл“. Той ще реши кой подход е правилният за вашата двойка – от специалните приспособления за хъркащия и тапи за ушите на слушателя до изследване за сънна апнея, операция на носа поради вродени или придобити костни нарушения и други здравословни проблеми. Семейните консултанти обаче предупреждават, че да спите в отделни стаи не е за препоръчване – губи се телесният допир, който сближава.

4. He пипайте нищо от неговата част на гардероба

Всяка жена се изкушава да изхвърли старата риза с изтъркана яка или раздърпания пуловер с грозната плетка, но не бива да го прави без разрешението на мъжа си, казват психолозите. Ами ако износената риза или пуловерът торба е късметлийската му дреха, или пък има сантимент към нея така, както вие към онзи стар шал, който си пазите? Със сигурност е виждал и по-добри дни, но ви пасва като по чудо и бихте се вбесили, ако някой го изхвърли, без да ви пита. И още нещо – това злодеяние е израз на неуважение, а вие цените любимия си, нали?

5. Не си правете шеги с фигурата му пред други хора

Дори да ви се струва забавно да го погалите по шкембето със закачлив коментар, не го правете на публично място. Рискувате да го унижите пред компанията ви, независимо дали е от приятели или роднини. Не забравяйте – и мъжете се вълнуват от външния си вид. Спестете им обидата, макар и неволна.

Следва продължение…

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар