Имате ли близка приятелка? А коя сентенция бихте избрали за нея?

Кое изказване бихте избрали за вашето приятелство?

Представете си за момент, че близките ви критикуват вашата приятелка и отношенията ви с нея. И в този момент на вас, разбира се, ви се иска да защитите и нея, и себе си, и вашето приятелство. При това – съвсем убедително. Как да го направите? Предлагаме ви любопитен и, както се казва, авторитетен вариант – използвайте сентенциите на велики хора. Така ще разберете много и за самите себе си. И така: кое изказване бихте избрали за вашето приятелство?

„Да имате общи желания и да ви отблъскват еднакви неща – именно в това е същността на силното приятелство.“ (Салустий, античен философ)

добра приятелка

Имате ли добра приятелка?

Основното във вашето приятелство е взаимният интерес. Не става дума задължително за придържане към абсолютно еднакви идеи. Случва се общите неща да се откриват в дреболиите, които са несъществени на пръв поглед. Харесват ви едни и същи филми или книги, струват ви се смешни сходни ситуации. И говорите, сякаш сте настроени на едни вълни. С мълчанието е същото – не ви се случват ситуации от типа „Сигурно трябва да кажа нещо – може би ме разбира погрешно.“ Практически няма момент, в който да се чувствате неловко заедно.

В такова приятелство няма особена близост или привързаност. Ценността му е в друго – то дава възможност за развитие, разширяване на кръгозора или просто ви носи позитивно настроение. Така че пазете тази своя приятелка – отделяйте й време дори да не е твърде често. Пък и можете да не се притеснявате за морала й – въпреки че толкова си приличате (понякога се случва дори външна прилика) и имате еднакви вкусове, тя никога не би ви отнела любимия мъж.

„Обичайте приятелите си заради техните недостатъци.“ (Петроний, древноримски писател)

Този тип приятелство се базира на вашето желание да се грижите за някого, а то пък се основава на потребността ви да се чувствате значима. Приятелката ви е добра, мила, но все прави някакви глупости, попада в идиотски ситуации, запознава се с неподходящите хора. Всъщност, ако не сте вие, направо ще пропадне. Разбира се, налага ви се да й отдавате много от времето си, а понякога дори влизате в конфликт с близките си, които възмутено ви питат: „Защо ти е да се занимаваш с чуждите проблеми?“… А през това време тя, приятелката, ви е благодарна. Или поне би трябвало да бъде.

Подобни отношения обикновено не продължават много дълго – те твърде много напомнят отношенията между по-голяма и по-малка сестра. В момента, в който „по-малката сестра“ порасне и поиска самостоятелност, приятелството приключва. Ако искате да съхраните тези отношения, трябва да започнете да променяте нещата. Хвалете я, изразявайте възторга си, искайте й съвет. Тогава помежду ви ще има повече равнопоставеност и ще стане ясно, че в приятелството ви все още има нещо ценно.

„Приятелят се търси дълго, открива се с усилие и се запазва трудно.“ (Публий Сир, дребноримски поет)

Това приятелство е по-скоро привързаност, дори обвързване. Вие сте склонни да приемате всички отношения сериозно. Вашите девизи са: „На избраната професия трябва да се посвети целият живот”, „Най-важното в семейството е верността“, „Приятелите са завинаги“… Съгласни сте да имате една-единствена приятелка, но затова пък да е такава, която никога няма да ви предаде. Никой не би ви упрекнал за подобни възгледи, пише „Жуpнaл“. Но в реалния живот подобно отношение към нещата е тежко за околните. Защото така поставяте твърде много изисквания и твърде висока морална основа на вашите отношения. А това е по-скоро от неувереност и страх.

В дъното на душата си вие се съмнявате в своята привлекателност за другите хора. Но така или иначе, колкото повече задълбочите това отношение към приятелството, толкова по-бързо ще приключи. Научете се да прощавате. Ако приятелката ви не ви е поздравила за рождения ден, това съвсем не означава, че ще ви предаде в произволен момент и че за нея принципи се съществуват. Може би просто е забравила.

„Между приятели всичко е общо и приятелството е равенство. (Питагор, древногръцки математик и философ)

Ето тук става дума за приятелството като много близко общуване. Жените имат по-голяма потребност от непосредствен контакт, затова най-добрата приятелка е онази, която е най-близко. И ако не се виждате всеки ден, то поне трябва да се чуете по телефона. За такива приятелки обикновено казват „те са като сестри“. Взаимната им осведоменост по всички лични въпроси е толкова обстойна, че често няма нужда да се дават някакви обяснения за дадена ситуация.

Но всъщност не си струва да се опитвате да съхранявате приятелството си именно в този вид, особено ако едната от двете например скоро ще се омъжва. Защо? Независимо от това, че е ненатоварващо и спасява от скуката, подобно приятелство се вписва трудно в семейния живот. И то именно поради откритостта на общуването и липсата на забранени теми.

Достатъчно е веднъж да кажете нещо от типа: „А знаеш ли какво разказва Елена за нейния Мишо?“, и вашият любим ще бъде настроен завинаги срещу общуването ви с Елена. Ясно е, че и вие споделяте с Елена също толкова и на същите теми. Така че в такива ситуации не е лошо малко да се отдалечите от приятелката си.

„Не ми е нужен приятел, който се съгласява с мен за всичко, като променя възгледите си просто с кимване на главата – сянката ми се справя по-добре с това.“ (Плутарх, древногръцки историк и есеист)

Причината за приятелството е авторитетът. Приятелката ви е по-успяла или пo-красива, или по-умна… Най-общо казано – в нещо е по-добра от вас и затова вие й се доверявате. Да, понякога тя е твърде рязка, но съветите й попадат право в целта. И в магазина е по-добре с нея – никога не се поддава на уговаряне от продавачите, и при лошо настроение е най-подходящата компания – оптимизмът й е достатъчен за всички… Че дори и ако сте се скарали с любимия, тя най-добре ще ви посъветва как да постъпите.

Този тип отношения са толкова приятни, че с времето се превръщат в нещо като зависимост. Все по-рядко ви се иска да трябва да взимате решения – имате си толкова добър съветник. А и в това си има още един бонус – не поемате отговорност. Но такова приятелство може да завърши и с вражда. Защото в един момент може да осъзнаете, че заради тези изключителни съвети, целият ви живот е кривнал в неправилна посока. Така че е много важно да се научите да взимате самостоятелни решения и да поемате отговорност за тях.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар