PQ е новото IQ

За IQ знаете – коефициент на интелигентност. PQ е People Quotient – коефициент на междуличностна интелигентност


С този термин психолозите обозначават уменията да се справяте с околните – да общувате, да работите заедно, да се сприятелявате, да ги убеждавате и да постигате своите цели.

Въпросната междуличностна интелигентност ще ви помогне много в личния живот, но още повече в професионалния, защото ще можете правилно да контактувате с колегите, партньорите, шефа, в това число и да го убедите да ви вдигне заплатата.

Психолозите твърдят, че има пет основни умения, които всеки трябва да овладее и да използва ежедневно, за да напредва. Те са тайните оръжия на взаимодействието.

Ентусиазирайте и се заразявайте с въодушевление. Изследване във фейсбук на повече от 1 млрд. статуси сред 100 млн. потребители показва, че позитивните публикации покачват духа и провокират споделянето на още положителни неща. Една негативна публикация повлича още негативни споделяния. Но добрата новина от същото изследване е, че положителните публикации са се оказали по-заразни от негативните.

При друго изследване в реалния свят, публикувано в British Psychological Society, британски учени са установили, че когато споделяте положителни новини с приятел, увеличавате и своето, и неговото щастие.

Понеже действителността е пълна с тревоги и негативизъм, страхотно ценно умение е да създавате положителни емоции на другите и сами искрено да се въодушевявате от техните радости, идеи, предложения. Нали е ясно, че всеки предпочита да общува с оптимист вместо с мрачно мрънкало.

Бягайте от убийци на мечти. Сериозен тест за хората, с които общувате, е как посрещат вашия ентусиазъм, радости, успехи

Ако намират какво лошо да кажат за всяко хубаво нещо, което споделяте, ако от раз подлагат под съмнение начинанията, които силно желаете да предприемете, с „А-а, това няма да стане“, гледайте да не общувате с тях. Нали помните, че емоциите са заразни.

Допълвайте, не изваждайте. Това е важно социално умение и ще рече да допринасяте за настроението,
самочувствието, самоуважението на хората, с които общувате. Да добавяте означава примерно да покажете интерес към събеседника си, като му задавате въпроси. Да изваждате означава да го слушате разсеяно или нарочно да омаловажите казаното от него, като изтъкнете как някой друг постигнал нещо повече.

Декодирайте скрити чувства. Ако имате достатъчно висока интелигентност за междуличностно общуване, ще успявате да усещате какво наистина се случва зад думите, които другите изричат. Това е много важно умение, защото хората твърде често не са искрени.

Спрете да угаждате. Хората твърде често се стремят и да ви използват, така че трябва да умеете да казвате „не“ по правилния начин. По-лесно е да им се харесвате, като правите това, което искат или очакват от вас. Но не и когато вредите на себе си. Тогава трябва да им откажете, без да ги засегнете и да си навлечете негативи в отношенията.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар