Кога френското-р е притеснително за вашето дете?

промоции

2-годишното ви дете не произнася добре думите с „р“

дете

Кога френското-р е притеснително за вашето дете?

Успокоявате се, че в много чужди езици този звук не е като в българския и ще му е дори по-лесно с френския или с английския примерно. Педагозите съветват да не разчитате на това, а да положите усилия да оправите произношението. Добре е детето да говори разбираемо на родния си език, за да няма проблеми в общуването. А как се произнася този звук на други езици, ще се научи, когато му дойде времето.

„Р“ наистина е един от най-трудните за произнасяне звукове в българския. За да се артикулира чисто, върхът на езика трябва да вибрира. Иначе се чува т.нар. френско „р“ или „л“. Една от причините е междузъбният сигматизъм – поставянето на езика между зъбите. Според педиатрите обикновено това е следствие от прекалената употреба на биберон или смучене на палеца. Други възможни причини са деформация на зъбите, неправилно дишане, ленивост на езика, къса подезична връзка.

Логопедите твърдят, че виновни за артикулационните нарушения са и грешки в храненето. Ако родителите дълго дават на децата пасирана храна, нарушават оралната им моторика. Като се дъвче твърда храна, заяква лицево-челюстната мускулатура, която е особено нужна за говора.

Според статистиката нарушение на речта при „р“ имат 25-30% от децата в, предучилищна възраст, 17-20% в начална училищна и под 1 % от по-големите ученици. Числата подсказват, че проблемът може да се преодолее.

Добре е да се заемете с дефектите при артикулацията в ранна възраст

С лесни упражнения ще помогнете на детето да започне произнася ясно“ р“. Според логопедите резултатите може да дойдат за по-малко от месец.

Едно от упражненията, които карат езика да трепти, е произнасянето на сричките „дра“, „дро“ „дре“ „дри“, както и бързото редуване на звуците „т“ и „д“.

Може да имитирате звука от конски копита или да играете на зверове в джунглата, които ръмжат.

Езикът трябва да е гъвкав, за да артикулира вибрантния звук „р“. Затова се прави гимнастика. Нека детето се усмихне широко и почисти с езика горните зъби. През това време трябва да се старае да не движи долната челюст. Забавлявайте се, като се състезавате кой ще успее да докосне с език върха на носа, а след това брадичката. За раздвижване помага поставянето на палеца под езика и движението от едната страна към другата и обратно.

Направете списък с думи, които съдържат буквата „р“ в различни позиции -двор, ресторант, мотор, курорт. Нека детето ги повтаря многократно. Измислете изрази: „Радо реже риба“, „Рени рисува роза“. Когато на детето започне да му доскучава, не се притеснявайте и да са провокативни: „Румен ругае и рита“. Или „Обичам Райна в чиния“, където се досещате какво става, щом вместо „р“ се чува „л“.

Ако не постигнете успех, потърсете професионалната помощ от логопед.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар