А вие знаете ли как да задавате правилните въпроси?

„Този, който задава въпрос, рискува да изглежда като глупак 5 минути. Този, който не задава въпроси, остава глупак цял живот.“

въпроси
Това е китайска поговорка, много е стара и е много мъдра. Светът винаги е бил твърде сложен, за да смята умният човек, че всичко му е ясно, колкото и да е образован, опитен, прозорлив.

Ако не задавате въпроси, или сте прекалено мързеливи, за да мислите, или сте твърде повърхностни, за да вникнете в същността, или имате ниско самочувствие и се страхувате да не се изложите.

Щом не сте нищо подобно, трябва да задавате правилните въпроси. Т.е. не тези, които предполагат еднозначни отговори. Така всъщност нищо не изяснявате, само правите проверка на знанията си.

Полезните въпроси първо започват със „защо“

Те ви помагат да се задълбочите в разбирането на целите и перспективите. Много добре е периодично да питате и себе си „Защо правя това?“

„Защо не“ също е добър въпрос. С него може да преодолявате съпротивления – вашите собствени вътрешни съмнения или на други хора. „Защо не трябва да се отказвам точно сега“ е тема за размисъл например когато всичко ви е опротивяло. „Защо не направим така“ може и да е конструктивно предложение, когато преговорите с вашите партньори са зациклили.

Не просто „какво“, а „какво, ако“ позволява да вземате по-верни решения. Разглеждате различни варианти и избягвате грешки. Дори само „какво ще стане, ако го направя“ ви кара да си представяте и вашата идея започва да ви се струва по-реална.

„Какво още“ е въпрос от решаващо значение. Той ви помага да вникнете по-дълбоко в проблема, да огледате детайлите, да обмислите алтернативи за действие. Често в търсенето на отговора може радикално да промените възгледите и плана си.

Експретите твърдят, че „как“ влиза в категорията на най-сложните въпроси, тъй като съединява творческото със стратегическото мислене. Той подлага на анализ функционалните аспекти на проблема или задачата. „Защо правя това“ може да звучи философски и да стигнете до отговор „за да живея по-до-бре“. „Как да направя по-добър живота си“ вече предполага да измислите план за действие.

„Кой“, „кога“ и „докога“ са въпроси от т.нар. затворен тип – искат конкретен отговор. Трябва да стигнете и до тях, за да изясните всичко около новия проект, по който започвате работа, да речем. Но въпросите са в правилна последователност, ако тези зададете накрая, не в началото. Те са важни след всички останали, с които сте вникнали в цялата същност.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар