Как да разберете, че детето ще има трудности в училище?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Понятието специфични обучителни трудности се употребява за деца, които имат проблеми с четенето, писането и смятането


За всяко от тези състояния си има термин. Дислексията се наричат затрудненията при четене. Тя често е съпътствана от дисграфия – неумение да се пише четливо и правилно. Дискалкулия е нарушение на способността за математически изчисления.

Това не са заболявалия. Става дума за по-различен начин, по който мозъкът преработва информацията и я съхранява. Най-общо казано – за вид незрялост на някои речеви зони, които опосредстват четенето, писането и смятането.

Обикновено родителите забелязват проблемите някъде в предучилищна възраст. Задължително е веднага да се консултират със специалист. Той провежда тестове, които показват дали става дума за някое от тези състояния или страховете им са пресилени. Специфичните обучи-телни трудности са обратими при ранна намеса на логопед и/или психолог.

Някои признаци и в по-ранна възраст издават дислексията. Сигнал е, когото дете на 5 години не може да назове цвета на даден предмет. Това не е далтонизъм и невъзможност да разпознава цветовете, а затруднение с имената им. Случва се при нарушение във функцията на речта, което пречи на детето да използва правилните думи.

За същото говори липсата на ориентация за посоките ляво-дясно, горе-долу. При задача детето правилно поставя предмет на упоменатото място, но бърка думата. Точно това е ранен симптом за дислексия -затруднението да назове с думи действията, които извършва.

Други признаци са бебешкият език, когато продължава повече от обичайното, разместването на срички в рамките на думата и на думи в състава на изречението.

При дисграфията има проблеми с фината моторика и визуално-двигателната интерграция. Детето не може да спазва редовете при писане или рисуване. В ранна възраст сигнал е, ако не е в състояние да подрежда кубчета, да поставя фигурки на опредени места или да направи дълга права черта без прекъсване.

Дискалкулията се забелязва най-късно – едва когато на децата се налага да започнат да смятат. Според учените признак в ранна възраст е, когато трудно определят разстоянието до даден обект или не могат да сортират предмети в групи по определени качества.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар