В сезона на ремонтите: В какъв цвят да боядисаме дома си, за да ни е уютно?

В една и съща стая може да се чувствате уютно или дискомфортно в зависимост от цвета на стените й. Ето нашите съвети каква тоналност да изберете, когато боядисвате дома си, за да радва окото и душата ви.

ремонт

Синият цвят успокоява

Цвят и пространство

Стаята може да изглежда по-голяма, отколкото е, с помощта на няколко малки трика:

– светлите цветове на стените правят помещението по-просторно визуално, докато тъмните тонове контрастират с белия таван и „свиват“ стаята

– колкото по-малко естествена светлина влиза в помещението, толкова по-светли трябва да са стените

– топлите тонове „сгряват“ северните стаи, докато студената палитра „охлажда“ южните помещения

– таванът изглежда по-висок, ако е бял или в светъл цвят

– възглавнички, абажури и пердета в разцветки, контрастиращи на общата цветова гама, внасят „оживление“ в помещението

Цвят и настроение

Според психотипа на човека – меланхолик, сангвиник, флегматик или холерик, се определя и цветът на стаята, който може да му действа като антидепресант. Ето съответните четири успокояващи тонове: за меланхолика – син, за сангвиника – жълт, за флегматика – зелен, за холерика – червен.

Цвят и дейности

Различните помещения на дома са предназначени за различни дейности, а дали ще ни се прави това или онова, отново зависи от цвета на стените. Ето трите основни:

– червен – тонизиращ. Подходящ е за „активните“ помещения – кухнята, хола, кабинета. В спалнята, колкото и секси да ви се струва, не е за препоръчване, може да породи безсъние.

– жълт – наситен тон, който рядко се употребява в чист вид. Приема се омекотен с бяло, приглушен в пастелен вариант, пише „Журнaл“. Слънчевото жълто е за детска стая или за тъмно помещение, например антрето.

– син – успокояващ. Изискано стои в спалнята, но все пак в пастелен тон. Оттенъците на синьото са подходящи за малки помещения, защото визуално ги увеличават. Светлосиният таван например „повдига“ височината на стаята.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар