Когато пубертетът настъпи: сложната възраст не търпи прости решения

Играта на доброто и лошото ченге е задължителна, ако имате юноша у дома


Хиляди пъти сте чували, че най-вредно за отношенията в семейството и за възпитанието на детето е родителите да прилагат различен подход – единият да разрешава онова, което другият забранява. Само че тийнейджърството е сложна възраст и се налагат сложни игри.

По много причините вашият юноша може да се окаже в изострени отношения само с единия родител. Не защото двамата имате различни изисквания към него, а защото синът или дъщерята си приличат по характер с мама, да речем. Еднакво избухливи са и дори най-дребният спор се превръща в грандиозен скандал. Тя все се оказва “ лошото ченге“ и тогава се налага бащата да играе „доброто“, за да балансира.

Няма универсални ситуации, нито рецепти, но като че ли майките по-често са тези, с които тийновете се карат. Вероятно причината е, че мъжете отговарят за големите неща, а жените са натоварени с всекидневния контрол. Като се прибави и грижата им за реда и чистотата вкъщи, които тийновете кой знае защо ненавиждат – поводи за караници, колкото щеш.

Дребни, но постоянни, заради които изглежда, че майка и син/дъщеря са на нож, а бащата е „синя каска“ между тях.

Тази роля не е проста, понеже той трябва да се справи с настроението и на двамата. Разумно е мъжът да поговори първо с жена си, да я помоли да се дистанцира за известно време от тийнейджъра и сам да поеме регулациите на дисциплината. Така „доброто ченге“ леко ще видоизмени правилата, като отпусне още 30 минути към вечерния час или се договори с детето да си чисти стаята, когато само прецени, че мръсотия там е станала епидемично опасна, пише „Всичко за семейството“. Разбира се, тази тънка игра на добро и лошо ченге не е допустима по фундаментални въпроси – оценки в училище, употреба на алкохол и т.н. Но няма никакъв смисъл да се преекспонират дреболии, заради които да пострадат доверието и мирът вкъщи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар