Как се преодолява страх от изпити?

Често срещани симптоми на тази свръхтревожност са гаденето, диарията, чувството за безпомощност, гневът


Добре е да посетите психолог за консултация, преди да поставяте сами диагнози.

За да преодолее тийнът силния страх от изпити, започнете да му помагате в подготовката за изпити. Когато учи „пред публика“, ще му е по-интересно, ще се чувства горд от знанията си и това ще го мотивира. Използвайте всяка възможност, за да подсилвате увереността му в собствените сили.

Организирайте тестове у дома – с време и оценки, нещо като генерална репетиция. Обяснете, че по време на изпит не е добре да се оглежда и да се интересува какво се случва с другите.

Не само защото по-лесно ще се концентрира, ако гледа само в своя лист, но и защото реакциите на съучениците подсъзнателно могат да му повлияят. Ако погледът му падне върху съученик, който изглежда супер уверен, детето може да се уплаши допълнително. Или обратното – да реши, че тестът е много труден, като види уплашен съсед.

Преди изпит вашият син или дъщеря може да опише на лист чувствата си и буквално да „изхвърли“ безпокойството в кошчето за боклук. Научете го също да прави релаксиращи упражнения преди, а ако се налага, и по време на изпита. Най-лесни са всеизвестните дихателни упражнения.

Преди изпита се погрижете тийнът да е спал достатъчно и да е закусил. Не настоявайте обаче да яде много – и без друго е нервен. Кафето и тонизиращите напитки не са добра идея при фобия, изключете ги от менюто.

Нека да е навреме в училище, но по възможност да избегне разговори с прекалено самоуверени или пък прекалено плашливи хлапета. Когато го изпращате на вратата на училището, бъдете позитивно настроени и разговаряйте за нещо приятно в бъдеще – например къде ще отидете през ваканцията. У вашия тийнейджър трябва да изчезне чувството, че този изпит е фатален и след него животът едва ли не ще спре.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар