4 отровни фрази, които развалят доверието между вас и порасналото дете

Никой не може ви изкара от нерви така, както вашият собствен наследник

Той и само той е в състояние да ви доведе дотам, че да не си по принцип да сте сдържан и възпитан човек. Тези случки са класика между родители и деца в пубертета. Но каквото и да е направил той, отговорността за скандала и по-точно за изхода от него носите вие. Защото вие сте възрастният и после ще се мразите за не-премерените думи. И гузната съвест е най-малкото. Може да ви сполетят още по-големи неприятности.

Точно това съзнание – че сте възрастният, обаче диктува някои от най-забранените изречения, често изпускани в разгара на спора. Цената им може да се окаже много висока, понеже нали помните – тийнът смята за свое основно задължение да се почувства независим от вас, за да си докаже, че е пораснал.

„Докато аз те храня, ще ме слушаш“

Само остава да добавите „и ще козируваш“ или „и ръка ще ми целуваш“. С такова логическо допълнение изречението звучи доста тъпо, нали?

Вие очаквате детето да се съобразява с вашите съвети, защото разбира, че го обичате и желаете най-доброто за него, защото ви има доверие, защото му казвате истината така, както няма да я чуе от друг, защото сте умен, прозорлив, опитен и т.н. човек. Е, щом сте такъв, нямате право да казвате това, което ви идва на устата, дори в най-големия си гняв. Освен ако дяволът не ви кара да обидите тийна или да го подтикнете дотолкова да се разбунтува, че да тръгне сам да се “ храни „. На мнозина хлевоусти родители се е случвало.

„Ако не ти харесва, махай се“

Това изречение се родее с горното по смисъл, но съдържа и заплаха. Я си помислете какво ще стане, ако синът или дъщеря ви го приеме съвсем буквално и вземе, че избяга от къщи.

„Неблагодарник такъв“

На тази фраза тийнейджърът може да отвърне нещо от сорта „Че да не би аз да съм те карал да ме раждаш“. Естествено, това ще ви прозвучи нахално и скандалът ще стане още по-разгорещен.

Тийнът ви обаче е прав – вие сте избрали да имате дете. С пълното съзнание, че ще бъде ваш дълг като родител да се грижите за него по най-добрия начин. Така че в замяна не изисквайте благодарност. Тя не е другото име на обич, уважение, оценка за усилията.

„Ти си срам за семейството“

Леле, вече съвсем прекалихте и показахте безсилие. Лепнахте етикет на детето си, което вероятно не е крадец или убиец, а просто има лоши оценки. Не е хубаво, вместо трето поколение висшистка, дъщеря ви да стане продавачка, но дали пък и вие не носите някаква вина. Нали беше ваше задължение да я приобщите към семейните ценности, пише „Всичко за семейството“. Може да се е издънила, но пак ваше задължение е да й помогнете да поправи грешките си, а не да съобщавате гръмки изводи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар