Някои пакости са полезни за децата! Разберете кои и защо

То ви къса нервите, но смятате, че това е по-малката беда


По-голямата е, че според вас така си създава лоши навици, че се проваляте във възпитанието. Нищо подобно – научни изследвания показват, че някои бели всъщност са полезни за децата.

Например цапането. Синът или дъщеря ви се омазва до ушите, като яде, разнася из къщата храна, даже си позволява да хвърля. Трябва да имате нерви като стоманени въжета, за да не креснете. Но учените твърдят, че цапането е част от познавателния процес. Така децата научават кое какво е не само на вкус, но и примерно колко време му е нужно, за да изсъхне напълно в косата. Ако вашето гардже само стигне до извода, че кашата се чисти с много скубане, вероятно следващия път няма да излива купичката върху себе си. Може би по-лесно ще запазите спокойствие, като имате предвид, че според изследване децата, които се цапат с храна на воля като малки, се справят по-добре с научаването на нови думи.

Не разбирате защо детето ви изтезава да четете все една и съща книжка, да пеете все една и съща песен, да пускате все едно и също филмче, докато не научите всички диалози наизуст. Именно – така то обогатява речника си, запаметява думи, разбира как да ги използват в контекст. Това не е никак проста работа, малките мозъци имат нужда от повторения и практика. Приятно е да знаят кой какво ще каже или как ще свърши приказката. И без това непознатото е много и е навсякъде.

За родителите може да е истински влудяващо да чуват „не“ от невръстния си наследник, но и това е полезно според психолозите. С него той установява докъде се простира свободата и къде започва задължителната програма. Ако хлапето е винаги съгласно, как ще открие себе си.

Тръшкане, сълзи и крясъци от време на време не развиват мозъка, но предпазват психиката. Всеки човек има нужда да изпусне парата, без значение колко е голям. По-добре гневът да отива навън, отколкото да тлее вътре.

Понякога то просто залепва за вас. Нищо чудно -за децата и най-обикновената житейска ситуация може да е плашеща, или да изживяват нещо във въображението си. Не отказвайте близост, каквото и важно да правите в този момент. Няма как да е по-важно от чувствата на детето ви. По-добре го сложете на коленете си, прегърнете го и разберете какво го плаши.

Не се сърдете за безкрайното размотаване. Погледнете го от другата страна – може би вие бързате твърде много, защото 24 часа в денонощието трябва да ви стигнат за всичко. Децата смятат, че имат цялото време на света.

Понякога е обратното -сякаш бързат и не мирясват. И това е полезно, пише „Всичко за семейството“. Учени са установили в не едно и изследвания, че по-активните деца е по-малко вероятно да имат проблем с наднорменото тегло някога в живота си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар