Отровата се използва от древни времена! Прочетете за някои от най-известните отровители в историята!

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

През цялата история на света хората са се сблъсквали с отрови – природата е „дарила“ с такова оръжие много представители на флората и фауната – за защита и нападение. Първоначално хората използвали отровите при лов, но и за защита срещу враговете – намазвали върховете на стрелите и копията си с тях. По-късно отровите станали основно оръжие в дворцовите интриги. Представяме ви някои от най-известните отровители в историята.

Отровителката Локуста

Древните майстори

В изкуството на отравянето палмата на първенството принадлежала на египетските жреци – те имали солидни познания в медицината. Разработили специален прах, който се посипвал по леглото на набелязаната жертва – и когато човекът започнел да се чеше, отровата прониквала в кръвта, кожата почернявала, отровата съсипвала организма и човекът умирал от загадъчна смърт. От Египет някои специалисти в приготвянето на отрови попаднали в Рим като военни трофеи. Затова в дворците на римските владетели скоро се появила нуждата от дегустатори на храна и напитки – отровите станали често средство за справяне с противниците. Например за Калигула (12-41 г. н. е.) някои историци твърдят, че бил запален ценител на отровите – добре познавал свойствата им, сам правел различни смеси и ги проверявал върху робите си.

Десетина години по-късно успехите в борбата за власт били в ръцете на жена – Локуста, една от най-известните отровителки в Древния Рим. Именно тя дала на Агрипина Млада (сестрата на Калигула) отровата, с която тя отровила третия си съпруг Клавдий, като „подправила“ с нея любимите му гъби. Така се отворило място за сина й Нерон (54-68 г.н.е.), който продължил традицията, като не се занимавал сам с приготвянето на отровите, а се възползвал от способностите на Локуста – сред първите му жертви бил доведеният му брат Британик.


Аптекарят на сатаната… и неговите последователи

През Средновековието се появила една ключова фигура в използването на отрови: става дума за Родриго Борджия – представител на испанския род Борха, племенник на римския папа Каликст III. С протекциите на чичо си, Родриго станал кардинал на 25 г., а вече през 1492 г. станал папа с името Александър VI. Той имал сериозни планове за обединяване на Италия и съседните земи, за което му трябвали повече пари. И използвал един доста необичаен източник: канел велможи на трапезата си, отравял ги и конфискувал имуществото им. Именно заради богатите си познания в приготвянето на отрови го наричали аптекар на сатаната (като в крайна сметка самият той починал погрешка от отравяне с вино, предназначено за поредната набелязана от него жертва). И други членове на фамилията го последвали в странното му „хоби“: според някои истории за онова време извънбрачната му дъщеря Лукреция и синът му Чезаре използвали кантарела – отрова от съединения на арсен, медни соли и фосфор, но има историци, които се съмняват, че и те са били в групата на отровителите. За отровителските методи на Борджиите се разказват легенди: как тровели, като натривали ключ, който давали на жертвата с молба да отключи някаква секретна врата – в знак на абсолютно доверие. Лукреция пък имала брошка с издадена игла, натрита с отрова – така при прегръдка лесно се пробождал набелязаният човек. А за Чезаре се твърди, че притежавал пръстен с тайник, пълен с отрова, която се изсипвала в напитки, както и друг, със специални шипове с отрова, която попадала в кръвта на човек при ръкостискане, пише Журнал за жената.

Отровните ръкавици

Този начин на отравяне се приписва на италианката Катерина Медичи, която през 1533 г. станала съпруга на Анри II и впоследствие – кралица на Франция. Най-различни истории се разказват за тази жена, която не е успяла да изпита истинска любов, но която през целия си живот е имала една цел: да съхрани короната в ръцете на династията Валоа. Някои й приписват имидж на жестока и безцеремонна жена, която не се е спирала пред нищо за постигане на политическите си цели. Един от методите, които ползвала, било тровенето на неудобните за нея личности. Смята се, че за нея работел специален майстор на отровите, който изобретил много и различни видове: сред тях имало и такава, която се смесвала с восъка на свещите и всъщност при запалване въздухът се насищал с отрова. Но най-известна Катерина остава с отровните ръкавици – твърди се, че Медичи отровила кралица Жана III Наварска, като й подарила напоени с отрова ръкавици (въпреки че според други източници истинската причина за смъртта на наварската кралица е заболяването й от туберкулоза).

КРЕМ-БАЛСАМ С ДЯВОЛСКИ НОКЪТ – 250 мл

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар