Много хора имат проблеми със зрението и ползват очила. Ето какво трябва да знаем за тях!

Смарагдът – първото увеличително стъкло?

Древните египтяни, гърци и римляни не са разполагали с уреди за по-ясно виждане или поне няма доказателства за това. Плиний Стари в своята „Естествена ис­тория“, написана през 77 г.н.е., споменава, че император Нерон наблюдавал глади­аторските битки през смарагд, което означава, че императорът е бил късоглед и си е помагал със зеления минерал.

очилата

Венецианско изобретение

Историците смятат, че очилата са се появили през XIII в. в Италия. Единствено венецианците са знаели да произвеждат бяло и напълно прозрачно стъкло. Преди това монасите използвали груби лупи от полускъпоценни камъни. На един погре­бален камък във Флоренция от 1317 г. се чете името на Салвино дели Армати с обяснението, че той първи е създал пома­гало от две стъкла в дървени кръгчета, което позволявало да се увеличават предмети и текстове. Но не е доказано, че Армати е изобретателят на очилата.


Революцията на очилата

През XIII в. двете стъкла били свързани с пирон, през XV в. – с извита скоба от дърво или животинска кост. През XVI в. се появила панделка, с която очилата се привързвали, а през XVIII в. англичанин измислил дръжките, които били съвсем къси и се прикрепвали към перуката. Малко преди Великата френска револю­ция, перуката била заменена с плитка. Тогава настъпила и революцията на очилата – дръжките се удължили и се закрепвали зад ушите. Така очилата добили днешната си форма.

Моноклите – любими на буржоазията и на … лесбийките

През XVIII в. и XIX в. буржоата предпочи­тали моноклите, които се превръщали в моден аксесоар. В исторически план те се свързвали с раждането на капитализма. Мъжете ги закачвали на копчетата на жилетките си с помощта на верижка, а же­ните – на шапките с помощта на брошки. Лорнетите, харесвани главно от дамите, се употребявали по-скоро като вид маска на лицето, отколкото за по-добро зрение.

В Германия монокълът се приемал много добре в средите на офицерите, а носещи­те очила не били допускани до някои пост­ове. През 20-те години на XX в. моноклите станали любим аксесоар и на лесбийките в Париж, Берлин и Лондон, които ги използва­ли, за да се разпознават.

Блестящата кариера на слънчевите очила

През XVII в. венецианските благородници носели първите слънчеви очила, за да пред­пазят очите си от отражението на слън­чевите лъчи във бодната повърхност. Но истинският успех на тъмните очила дошъл през XX в. През 1933 г. американската армия поръчала на една компания да произведе за пилотите тъмни очила. След войната те станали един от символите на освободи­телката Америка. През 1952 г. компанията станала още по-известна с един модел очи­ла, любим на Джеймс Дийн, Одри Хепбърн, Мик Джагър, Джак Никълсън, Питър фонда.

Моден аксесоар

След 50-те години на миналия век очилата се демократизирират и променят вида си. През 60-те години е епохата на хипи- тата и всички копират кръглите очила на Джон Ленън. През 70-те идва диското и очилата стават по-големи, а дръжките са от цветна пластмаса или златист метал. Големите модни дизайнери започват да налагат своите модели. През 90-те години се налага тенденцията на минимализма във формите – очилата стават по-фини и дискретни. През XXI в. хората вече пред­почитат да разполагат с няколко чифта в различни форми и цветове според дрехите и настроението.

Тренажорни очила за подобряване на зрението – Др. ВИЖЪН

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар