Мъжете и жените възприемат различно красотата, ароматите и още …Прочетете тези любопитни факти!

промоции

Учени са работили по въпроса и са открили тези съществени разлики.

Мъж и жена – разлики

Усещането за красота

Само по себе си това звучи доста абстрактно, но се оказва, че мъжкият мозък възприема по един начин красивото, докато женският е устроен да оценява естетиката много по-различно. Учените установили, че онова, което жените оценяват като красиво, е резултат на процеси, които протичат едновременно в двете полукълба на мозъка. Докато при мъжете за естетическото възприятие отговаря само дясното полукълбо. Това е и обяснението на специалистите защо, когато мъж и жена застанат пред една картина в галерия, реагират по съвършено различен начин и откриват различни неща в нея, на които да се възхищават. Жените например виждат и оценяват дори най-дребния детайл, нюансите, светлосенките, докато за мъжа е по-важно цялостното впечатление.

Ароматите


Доста деликатна тема, в която обаче няма нищо срамно.Факт е, че хората имат естествена миризма, която при едни е едва доловима, докато при други се усеща осезаемо. В случая обаче не става дума само за това, а за начина по който двата пола възприемат миризмите. Жените притежават определено по-голяма чувствителност на рецепторите и могат ясно да разграничават уханието на различни парфюми, на цветя и на… мъже (естествената миризма, за която по-горе стана дума). Причината е, че женският мозък има способността да помни с подробности различните аромати, а мъжкият възприема нещата обобщаващо. За мъжете например ароматът на мандарина, портокал, грейпфрут е просто… цитрусов, а на роза, фрезия, ирис или гардения – мирис на цветя.

Паметта

И по отношение на паметта жените отново са с предимство. Те имат т. нар. вербална памет и са склонни да запомнят цели списъци с най-големи подробности, тъй като мозъкът им е способен да текстообработва. По същата причина могат да изговорят много повече думи за 1 минута от мъжете. И нещо любопитно – точно това е причината според американските учени заекването сред представителите на силния пол да бъде близо 4 пъти повече, отколкото при дамите.

Четенето

Двата пола се разминават и в четенето на книги. Повреме на четене мъжете използват само едната половина от мозъка – онази, свързана с областта на логиката и рационалността. А женският мозък активира и двете полукълба, затова и дамите винаги търсят скрития смисъл, подтекста на думите. Всъщност това е и една от причините (според учените) мъжете да предпочитат исторически книги, биографии и изобщо документални текстове, докато жените обикновено избират художествена литература.

Ориентирането

Ето това е нещо, в което мъжете категорично са по-добри от жените.

За дамите зад волана има много вицове, макар статистиката да показва, че те са доста по-добри и внимателни шофьори.

В този случай обаче става дума за ориентирането им на пътя и онова любимо на авторите на анекдоти упътване „Завий надясно. Не това! Другото дясно!“ За някои може и да е смешно, но си има научно обяснение. При мъжете лявата хемисфера на мозъка отговаря за речта, а дясната – за пространствената ориентация. Мозъкът им умело разграничава тези две дейности, докато при жените не прави разлика и оттам произлизат някои комични ситуации. Мъжете също така са способни на много по-висока концентрация в шумна или напрегната обстановка, съответно вземат доста по-точни решения. Докато жените реагират бързо и понякога това води до грешки. Но пък в спокойна обстановка – например, ако спрат и разгърнат карта, те много по-бързо ще открият пътя, а мъжете дълго ще разглеждат и преценяват как и откъде да минат.

Вкусовете

И тук специалистите откриват разлика. Анализът показва, че рецепторите за сол присъстват в по-малко количество сред мъжете, отколкото при жените. Затова е по-обичайна гледката на мъж, който си соли ястието, въпреки че то е съвсем нормално на вкус, отколкото жена да прави това. Дамите възприемат много по-добре и горчивия вкус.

Чувствителността

Когато става дума за докосване, то жените са по-облагодетелствани от мъжете, защото нервните окончания на пръстите им са с далеч по-висока чувствителност от тези на силния пол. А по време на менструален цикъл тази чувствителност нараства още повече. Затова и някои жени казват, че когато пипнат кадифе или коприна (например), тези тъкани сякаш прогарят пръстите им. И това е точно така, твърдят учените.

Краката

Ако сравните мъж и жена с еднакъв ръст, краката на дамата ще бъдат чувствително по-малки от тези на мъжа. Според учените обяснението е не в генетичния материал, а в… двигателната активност. Силният пол обича да действа бързо и да не губи време. Ако трябва нещо да се свърши, мъжете предпочитат да станат от бюрото си или да изминат пеш 1-2 преки, за да открият решение на проблема. А жените по правило отделят повече време за четене, за разговори по телефона, за грим… – тоест все дейности, които не изискват използването на кой знае колко мускулна сила, пише Журнал за жената.

Отношенията на работното място

Според американските учени жените са склонни да работят в екип, независимо от пола на колегите си. Докато мъжете се справят много по-добре, когато са оставени да вършат нещата самостоятелно. Има разлика и по отношение на кариерното развитие. Жените са много по-склонни на компромиси и са по-готови да простят някой удар под кръста. Мъжете обаче отстояват със зъби и нокти положението си и позицията, към която са се устремили, приемайки това като борба на живот и смърт.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар