Когато човек е млад, морето му е до колене

Убеден е, че завинаги ще бъде здрав, красив, обграден с приятели и че оттук нататък го очакват само купони и успехи

mladost
Без да разочаровате детето си, се постарайте деликатно да споделите с него някои житейски истини, с които неизбежно ще се сблъска още щом завърши училище.

Ще се отдалечи от приятелите си. Това е най- невероятното нещо, което можете да кажете на един тийнейджър. Той не си представя нито миг без безкрайните разговори с най- близките си в момента връстници, от които не крие нито една тайна. Факт е обаче, че времето малко по малко ще ги раздалечи.

Това разбира се не означава, че не бива да поддържа искрени дружби. Нека обаче да не се предоверява, за да не съжалява някой ден за прекомерните си откровения. Не бива също да губи връзка със семейството си, тъй като роднините са сред малцината, които винаги ще бъдат до него.

Ще забрави почти всички. В момента тийнът не може да допусне, че хората, с които общува всекидневно, някой ден вече няма да му се обаждат. За него е изключително важно мнението не само на приятелите му, но и на всичките му съученици и по-далечни познати. След 20 години обаче с почуда ще установи, че дори не помни имената на повечето от тях.

Нека отсега да си извади поука от този неизбежен факт. Няма нужда да се съобразява нито с хапливите забележки, нито да се поддава на комплиментите на хора, които нямат значение за него. Да върви по пътя, който сам си е избрал, и да си сверява часовника само по личностите, на които истински държи.

Някои ще се променят. Всеки има съученици, които едва понася. С времето обаче тийнейджърските вражди избледняват и повечето хора се променят. Когато минат години, юношата вероятно ще установи, че е станал по-близък с хора, с които почти не е общувал в училище, отколкото с най- добрите си тогавашни приятели.

Поуката е да не си слага на сърце настоящите нeразбирателства с връстници. Да се съсредоточи върху хората, които са му симпатични, а в бъдеще да даде шанс и на останалите, в случай че животът отново ги събере.

Ще стане по-самоуверен. Когато излезе от училищния свят, човек открива специалността, която го влече, избира си професия, през свободното си време общува с хора, които са му интересни и приятни. Вече не е длъжен да се съобразява със стереотипите, които налагат „готините“ в гимназията.

Това е повод да успокоите юношата, че ако сега не харесва обкръжението и социалния си живот, в бъдеще всичко ще бъде в неговите ръце.

Ще продължи да учи. Някои тийнейджъри гледат на 5-те гимназиални години като на задължително пътуване през ада. С нетърпение отброяват всеки ден, който ги доближава до абитуриентския бал. Но дори онези, които решат да прескочат университета, ще продължат да трупат знания.

Време е юношата да разбере, че човек учи, докато е жив. Затова не бива да пести усилията си и да разчита, че някога ще му се размине. Нека обаче да живее с утехата, че скоро сам ще може да избира кои знания да задълбочи и кои почти да забрави.

По-подготвен е, отколкото си мисли. Доста младежи смятат, че още са твърде млади, за да навлязат в реалния живот. Това не е вярно – на 19 години повече- то хора вече изявяват всички качества и недостатци, които ще притежават през целия си живот на възрастни.

Няма смисъл тийнейджърът да се страхува от бъдещето. Важно е да помисли как най-добре да изиграе картите, които вече държи в ръка.

Кой твърди, че това са най-хубавите години? Звучи като клише, че човек трябва да се наживее, докато е млад, защото след това го очакват само задължения. Юношеството наистина е най-веселото време за някои, за повечето обаче не е, защото е период, изпълнен с колебания, провали, поемане на прекомерни рискове, открити вражди.

Най-хубавите години са онези, които човек сам направи най-ползотворни и щастливи за себе си. Затова нека тийнът да се радва на младостта си, но и да гледа с оптимизъм към бъдещето.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар